0

П родажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“ е  възможно. Но след оценка от експерти, а след това политиците да решават какво да го правят. Никой не продава дори един апартамент, без да е извикал оценител или най-малкото брокер на недвижими имоти, който да му даде някаква адекватна цена. Никой не продава апартамент на база на цената, на която го е купил преди 10 години. А става въпрос за оборудване на атомна централа. Това заяви за „Телеграф“ бившият служебен енергиен министър Росен Христов. Всички, които вземат такова решение, е интересно как управляват частните си имоти. Много лесно се раздава държавен актив с политически и икономически облаги за определени кръгове, коментира Росен Христов.

Предложение

По време на форум в Швеция през януари Украйна е проявила интерес към оборудването на АЕЦ „Белене“. Но при изготвяне на визията за  бъдещето на енергийния отрасъл анализът на енергийното министерство показва, че на България са необходими четири нови ядрени реактора - два от тях да заместят реакторите, чийто живот изтича през 2050 г., и два - да заместят въглищните централи, които в даден момент ще затворят.  Тогава министерството взима решение да се проучат възможностите два от блоковете да се изградят на площадка „Белене“, като се използват произведените и съхранявани там руски реактори,  или ако не е възможно с тях, с френски реактори.  Започват преговори с френската компания ЕДФ, която има голям опит в изграждането и поддържането на атомни централи. 

„В средата на април 2023 г. на срещата на европейските енергийни министри се видях за последно с ръководството на ЕДФ, уточнихме обема и какво ще включва предпроектното проучване  за „Белене“, разказа Христов.  Останало френската компания да направи финалната оферта с условия по договора, конкретна цена и срокове и да се сключи договорът, но това не се е случило.

Изгоден

Договорът с „Боташ“ за ползване на турската инфраструктура – терминали и газопреносна мрежа, е изгоден. Включена е възможност да приемат повече газ наведнъж и да ни го подават съгласно графика, който ние искаме, включително да се променя този график, коментира Росен Христов по повод на критиките и възложената проверка на договора. Цените са идентични с тези на гръцкия терминал. Фактът, че други държави  вече искат да ползват този капацитет, показва, че  договорът е стандартен и изгоден, поясни  Христов. За него са получени поздравления и комплименти от Европейския съюз и от САЩ. Много други посланици и представители на Европейската комисия също са се изказали положително. Те от години се опитвали да имат такъв договор с Турция, но не успявали, защото “Турция не виждаше стратегическо партньорство с тях“, каза бившият енергиен министър от служебното правителство. В момента договорът се атакувал заради икономически и политически интереси.