0

Н абъбват декларираните, но непогасени задължения към Националната агенция за приходите.

Към 30 юни общият размер на непогасения остатък от декларираните през текущата година задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски е 646,5 млн. лв., посочват от НАП  пред „Телеграф“.

Видове

Малко над 39% от тях са задължения за данък върху добавената стойност, 43% са за задължителни осигурителни вноски и около 15% са задълженията за данък върху доходите на физическите лица.

Останалите около 2% са други данъци, както и доначислени лихви за забава на плащането на декларираните задължения.

Агенцията текущо наблюдава и анализира нивото на доброволно изпълнение на декларираните задължения, респективно възникналите просрочия и тяхното заплащане.

Прилагат се действия за събиране на просрочения дълг с различен характер - както стимулиращи доброволното заплащане на задълженията като изпращане на напомнителни електронни съобщения, провеждане на телефонни кампании, така и конкретни действия по принудително събиране, казват от приходната агенция.

Анализ

След извършен анализ на нарастващия дълг са взети и допълнителни мерки, сред които провеждане на нарочни срещи с длъжниците с по-значими по размер дългове за поемане на конкретни ангажименти за заплащането им в кратки срокове и прилагане на бързоликвидни способи за принудително изпълнение.

В резултат през първата половина на месец август само от тези лица са събрани над 115 млн. лв.

Наскоро в интервю по БТА финансовият министър Росица Велкова отбелязва, че в началото на годината декларираните, но невнесени приходи са били 210 милиона лева, а в средата на годината са набъбнали до около 600 млн. лв.

Според данъчни експерти причините да се увеличават тези дългове са комплексни.

Събраха се няколко фактора - политическата нестабилност, тревогите покрай войната, ликвидни проблеми заради увеличените разходи, разместванията в институциите и не на последно място фактът, че и самата държава е некоректен платец, обясняват експертите.