0

Б НБ за пореден път вдигна цените на златните монети заради рекордните цени на златото на международните пазари.

Така изглежда Св. Богородица Златна ябълка

 Така изглежда Св. Богородица Златна ябълка
БНБ

Най-скъпата златна пара - „Св. Богородица Златна ябълка“, която бе пусната в обращение в началото на годината, вече може да се купи с около 1400 лева отгоре спрямо цената, на която беше емитирана. По принцип тази пара се продава в четири размера и съответно номинала. Най-голямата е с номинал 100 лева. При емитирането си тя струваше 5057 лева, а новата цена е определена от БНБ на 6456 лева. Монетата е с тегло 31,10 г, а диаметърът й е 30 мм.

Видове

В касите на БНБ може да се закупят и другите три разновидности на тази монета, които са по-малки и с номинали 10, 20 и 50 лева. Най-дребната от тях при емитирането си струваше 1438 лева, сега цената й се вдига на 1789 лева.

Така изглежда Св. Богородица Златна ябълка

 Така изглежда Св. Богородица Златна ябълка
БНБ

Последната златна монета, която БНБ емитира през лятото с образите на светите Петър и Павел, също поскъпва. При пускането си в обращение тя се продаваше срещу 1757 лева, сега тя струва 1979 лева.

Мания

Справка на сайта на Централната банка показва, че щурото изкупуване на възпоменателни монети вече е приключило и последните разновидности са все още налични на касите. Както „Телеграф“ писа, през 2021 г. започна истинска мания и юбилейните пари на БНБ се разграбваха като топъл хляб по време на социализма.

Стотици се редяха на опашки пред Централната банка, за да се сдобият с монети, които после да препродадат с огромна надценка. БНБ обаче въведе мерки срещу спекулантите, като вдигна тиражите и ограничи бройките, които едно лице може да закупи.

Така истерията постепенно затихна. Сега при пускането на поредната юбилейна монета желаещите да се сдобият с нея са само нумизмати и колекционери, които искат да попълнят класьорите си, или пък хора, които искат да направят подарък на близък.

По-малко са потребителите, които инвестират пари в златни монети, но и такива хора не липсват.