0

П ътят до морето с автомобил тази година ще излезе по-евтин с около 40 лева, показват изчисленията на „Телеграф“. Сметките са правени, при условие че актуалните към момента цени се задържат без промяна през новия летен сезон, каквито са и предвижданията на експертите.

Миналата година цените на горивата удариха исторически връх точно в разгара на лятото. Дори с въведената отстъпка в размер на 25 ст. за всеки литър, която действаше през втората половина на 2022-ра, пълненето на резервоара миналото лято е струвало повече, отколкото е сега без отстъпката.

Пик

Пикът в цената на бензина е била точно в деня, когато бе въведено облекчението. Тогава, на 9 юли 2022 г., литър А95 се наливаше срещу невижданите до онзи момент 3,41 лв., сочат средните за страната данни на сайта fuelo.net. След този пик цената на бензина постепенно започна да спада, като в момента тя се е установила на средно 2,58 лева за литър. Така сега, ако едно семейство тръгне на път от София за Бургас, ще трябва да зареди бензин за 161 лева за отиване и връщане. Миналата година по това време, когато отстъпката още не беше въведена, резервоарът гълташе 200 лева. А литър бензин се наливаше срещу средно около 3 лева. Сметките са правени за среден клас кола с разход 7 на сто.

Разлика

Още по-драстична е разликата в проценти, ако се пътува с кола на метан. Отиването до морето и връщането с такъв автомобил по действащите в момента цени ще ни излезе около 101 лева при разход 4,5 кг на 100 км. Миналата година по това време пътят до плажа и обратно с кола на метан ни е излизал средно 140 лева. Причината отново е много по-високата цена на този вид гориво. По това време през 2022 г. килограмът е струвал средно 3,27 лв., докато в момента цената е паднала до 2,56 лв. Тя вече е много далече от историческия връх, постигнат в края на септември, когато метанът докосна 6 лева за кило. След този връх обаче горивото постепенно тръгна надолу и в момента е на нивата от началото на 2022 г.

Дизел

Пътят до морето на дизел също излиза по-евтино, отколкото преди година. Кола с разход 6 на сто ще глътне 143 лева в двете посоки. За сравнение, миналата година по това време дизелът се е наливал срещу средно 3,11 лева за литър. Сега цената е паднала до 2,65 лева. И при този тип гориво пикът в цената е била в началото на юли 2022-ра, когато тя е достигнала историческия максимум от 3,56 лева/л. Дори с въведената тогава отстъпка, миналото лято зареждането на резервоара с дизел е излизало доста по-скъпо. 

Пътуването до морето с автомобил на пропан-бутан гълта горе-долу, колкото и на метан – 99 лева в двете посоки. Сметките са правени при разход 10 л на 100 километра. Миналата година по това време литърът се е наливал по 1,61 лева, което е било исторически връх, сега цената е паднала до 1,10 лева. 

Сравнение

Автомобилът на метан или пропан-бутан остава най-изгодният транспорт за лятната почивка за едно четиричленно семейство, защото разходът се поделя между повече хора. Но за двойки без деца това не е така. За тях най-изгодният транспорт си остава влакът. Жп билетите за двама души в двете посоки излиза само 75 лева, като тази цена не е променяна в последната година. Ако пътуването е с деца, семейството ще трябва да отдели 112 лева. А ако иска да си вземе спален вагон, разходът е вече 142 лева за цялата фамилия.

Заради скока на горивата миналата година транспортът с автобус осезаемо поскъпна. Сега за двама души автобусните билети в двете посоки ще излязат около 114 лева, което прави по 57 лева на човек. Четиричленно семейство пък ще трябва да отдели цели 216 лева. Плюсът на автобусите пред влака обаче е това, че те имат и спирки в по-малките градчета като Созопол, Китен и т.н. Докато с железниците може да се пътува само до Бургас или Варна и оттам пътникът трябва да се прехвърли на автобус или такси, за да стигне до съответния курорт.

За цялата фамилия

Самолетът излиза хилядарка

Самолетът остава най-бързият, но и най-скъпият транспорт до плажа. Близо 1000 лева излиза пътуването по въздуха до Бургас на четиричленно семейство, показват изчисленията. Разходът за двама души е 517 лева. Сметките са правени, при положение че се пътува с багаж в пиково време – петък или през уикенда. Както и преди, хората, пътуващи със самолет, продължават да търсят варианти да пращат багажа си с куриер. Причината е, че голям куфар се таксува допълнително, а изпращането му с куриерска фирма до удобен офис близо до плажа е значително по-евтино.

По темата работиха: ДЕЯН ДЯНКОВ и СОФИЯ СИМЕОНОВА