0

З атяга се кредитният пазар у нас. Българската народна банка обмисля охлаждане на жилищното кредитиране, а причината -търговските банки отпускали твърде лесно заеми, показвал последният анализ на финансовата институция.

За изминалата година изтеглените ипотечни кредити у нас са се увеличили с над 20%. Средният размер на един кредит е 200 хиляди лева, а изискванията на банките са месечната вноска за погасяване да не надскача 50% от дохода.

Освен това банките изискват и самоучастие при отпускане на кредита, което е средно между 15 и 20% от общата цена на жилището или кредита.

Част от промените предвиждат по-голямо участие на клиента и условие той да разполага сам с тези пари, информира NOVA.

„Не гледаме само ръста на ипотеките, а как подобна мярка ще се отрази общо на икономиката. Това решение ще бъде взето много внимателно и на база на постъпващите данни”, посочи гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

От банковата асоциация казват, че на този етап не са запознати с никакви подобни предложения на БНБ.

„Към настоящия момент не сме запознати с допълнителни изисквания, които банките да прилагат при кредитиране, както и мотивите за тяхното евентуално въвеждане”, пише в тяхната позиция, уточнява медията.

Според финансиста Любомир Дацов причината за тези действия е опит за овладяване на инфлацията, а не риск за банковата система.

„Това кредитиране помпа инфлацията, тъй като то се отразява на цената на жилищата, а тя влиза в индекса за инфлацията”, посочва той.