0

О съвременяването на пенсиите в годините до 2070-а постепенно ще се спихне до 2-3% годишно.

Това става ясно от актюерския доклад на НОИ, публикуван вчера. Целта на документа е да даде картина и прогнози за състоянието на Държавното обществено осигуряване в дългосрочен план.

През последните две години – 2023 и 2024, индексацията на парите за възрастните хора беше съответно с 12 и 11%. За 2025-а се прогнозира осъвременяването да е с 8,7%, като всяка година то ще намалява, докато стигне 2,6% през 2070 г.

ПАРИ ПОД РИСК: Втората пенсия с реформа!

Една от причините за това е швейцарското правило, по което се изчислява индексацията. Разчетите са направени при допускане, че то ще продължи да се прилага в сегашния си вид – с  процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход, и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Това на практика означава, че се прогнозира, че както потребителските цени, така и осигурителният доход в периода до 2070 г. ще се вдигат с много по-малко от ръста им, който видяхме през последните две години. 

Сценариите, които се чертаят като алтернатива, така че да се подобри финансовото състояние на Държавното обществено осигуряване, обаче са още по-мрачни от актуалната картина.

Цел

Актюерите подчертават, че те са изработени само с цел да се знае какви ще бъдат последствията, ако се вземе едно или друго решение за подобряване на устойчивостта на системата. Крайното решение дали да се предприема нещо обаче е в ръцете на политиците.

ЗА ГОДИНА: Парите за втора пенсия със 700 лв. нагоре!

Най-неблагоприятният за пенсионерите сценарий е да се промени формулата за индексация на пенсиите. Вариантът, който се разглежда, е те да се осъвременяват само с индекса на потребителските цени, тоест инфлацията, като във формулата да не участва ръста на осигурителния доход, както е сега.

Това реално означава от 11-12% индексацията да падне директно на около 2% още догодина (виж графиката). Ако този сценарий се приложи, балансът на ДОО значително ще се подобри, са пресметнали актюерите.

При другия сценарий тежестта на реформата ще падне не върху пенсионерите, а върху работещите. Този вариант предвижда вдигане на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ на родените след 1959 г. постепенно с общо 5 процентни пункта до 2045 г., започвайки още от догодина. Ефектът върху приходите на ДОО ще е значителен, което ще намали трансферите от бюджета. 

Изоставане

Но дори и нищо от това да не се направи, а нещата да се запазят както досега, осъвременяването на пенсиите ще изостава от увеличението на средния осигурителен доход. Това ще бъде един от факторите, който ще доведе до съществен спад в коефициента на заместване – тоест какъв процент от осигурителния доход представлява пенсията. За 2023 г. средната пенсия за трудова дейност е 55% от средния брутен осигурителен доход.

С УВЕЛИЧЕНИЯТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ: Пенсионерите забогатяха с три кренвирша!

Най-висока стойност коефициентът на заместване ще стигне през 2026 г. - 56,4%. След това той ще пада, докато се срине до 43-44% към края на разглеждания период.

През целия период до 2070 г. пенсионната система ще остане силно зависима от трансфери от бюджета, отчитат от НОИ.

Причината са ниска раждаемост, застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота. Изчисленията сочат, че за да се самоиздържа системата, необходимият размер на вноската за пенсия трябва да е 37-38%. В действителност обаче тя е около 16%, като разликата в отделни години достига 21 процентни пункта.

ПРЕЗ 2023 ГОДИНА: Платихме 6800 лв. за недостигащ стаж!

Този значителен разрив е в резултат на това, че щедростта на системата е нараснала с темпове, които не съответстват изцяло на демографските реалности, на динамиката и структурата на осигурените лица и осигурителните им доходи, заключават от НОИ.