3

К ръчми пробутват гръцки сафрид за черноморски. Нашият може да се разпознае по това, че е по-малък. За това съобщи Йордан Господинов, шеф на „БГ ФИШ“, по време на форум за качеството на рибните продукти вчера. Той се проведе в БТА с домакин сдружение "За достъпна и качествена храна“ с шеф Андрей Велчев. В него участва зам.-министърът на земеделието Георги Събев, представители на БАБХ, Комисия за защита на потребителите, Сдружения за модерна търговия и ИАРА.

Калкан

Подобна е и ситуацията с черноморския калкан. Много ресторанти заблуждават клиентите с порции от деликатеса на космически цени, че е черноморски, но всъщност той е средиземноморски. За това предупредиха служители на агенцията по храните пред „Телеграф“. Може да се разпознае по това, че месото на вносния е по-размекнато, докато уловеният в наши води е по-стегнат и значително по-вкусен. Причината е, че уловеният край Гърция се кара тук замразен и при размразяването се размеква. Освен това на кръчмите излиза по-изгодно да сервират от него, защото черноморската риба е много по-скъпа, понеже се слави с уникални вкусови качества, което се дължи на специфичните условия на Черно море. Познавачите обаче веднага ще разпознаят, че ги заблуждават, коментираха пред „Телеграф“ от БАБХ.

Торба сол

Йордан Господинов припомни, че древните гърци са ценели високо рибата от Черно море и оттам е останала поговорката им „Заменям торба сол за риба от Черно море“. Той допълни, че учените са установили, че по нашите географски ширини нито морската, нито речната риба могат да предадат болест на човека, както например това се случи с ковид заразата в Китай.

Според Господинов фабриките за преработка на скариди са се прехвърлили от Северна Африка в България. Морските дарове влизат тук, правят се деликатесни ястия и заминават за Испания, Китай, Южна Корея и Япония. 90% от улова на цаца продаваме в Румъния, Португалия и Нидерландия, а ние сме сред световните лидери в износ на хайвер от моруна, каза Господинов. От ИАРА обясниха, че цацата под 7 см в чиниите в ресторантите е продукт на бракониерство и призоваха клиентите да подават сигнали на тел. 112.