0

И нвестициите в слънчеви панели върху покрива е примамлива възможност за домакинствата да намалят разхода си за ток, особено след изваждането им на свободния пазар от началото на 2026 година, както предвиждат промените в закона за енергетиката.

От 5 до 10 стотинки за киловатчас би струвал средно токът от слънце, като себестойността му е изчислена средно за 25 години, колкото се използват слънчевите панели. Това стана ясно на форум за финансиране, инвестиране и кредитиране на зеления преход на икономиката и енергетиката в София. 

Пречки

Предизвикателство пред битовите и небитовите потребители е високата цена на инвестицията в соларни панели. Не всички инвеститори са запознати със стъпките за изграждане на ВЕИ мощността и с действителните разходи. „Идват клиенти, които не са си направили сметката и когато научат реалната цена, се отказват“, коментираха участници във форума.

Инвестиционният процес е труден особено за малки централи за собствени нужди и за желаещите да продават ток в мрежата, но разположени в отдалечени от мрежата имоти. Пречка е и високата цена на батериите, които да се комбинират със слънчевия енергиен източник, който да натрупва ток за времето от деня без слънце.

Инвестицията в батерии е двойно по-висока, отколкото във фотоволтаика.

Над 7-8 години е реалистичният срок за изплащане на вложенията във фотоволтаична централа. Над 10 години още трябват за батерията в зависимост от самоучастието на клиентите.

Нагласи

Банки са готови да кредитират инвестиции във фотоволтаици. Още повече че имаме вече такива финансови институции, които сами са си сложили соларни клетки на покривите.

Проучване за потребителските нагласи за третото тримесечие на 2023 г. сред 554 анкетирани показва, че 41% от тях избират банка според нейната сигурност и стабилност, двойно по-малко или 21% - решават къде да вложат парите си според размера на лихвите, бе съобщено още на финансовия форум.

Доходността трябва да бъде над 2% годишна лихва, за да сложат пари в банка. Водещ фактор при инвестициите са атрактивност, лихви и такси.  Потребителите предпочитат при кредитите лихвата да е постоянна - за 5 години, вместо плаваща, дори да е по-малка.

През първото тримесечие на годината бизнесът и потребителите са очаквали 15-20 процента инфлация, сега те прогнозират 5-10%. Около 1 процент увеличение на лихвения процент по кредитите очакват повечето от потребителите, показва проучването. Хората прогнозират, че лихвите по депозитите няма да се повишат.