0

А сансьорите в жилищните сгради ще бъдат спрени от експлоатация, ако нямат монтиран предпазен щит. Срокът за поставянето на платформата под кабината, осигуряваща безопасността на пътниците, изтича на 31 декември 2023 г. Въпреки че има още половин година за изпълнението на това изискване, фирмите, които поддържат асансьорите в страната, предупреждават домоуправителите да осигурят средствата за ремонта. За това сигнализира един от отговорниците за етажната собственост на жилищна сграда в столичния квартал „Банишора“. Според него техникът заявил, че трябва да се съберат 300 лева за монтажа на устройството. Справка на „Телеграф“ показа, че цената за поставяне на такава платформа стига до 500 лева.

Изискването е прието още през 2014 г. с промени в Наредбата за безопасна експлоатация на подемните устройства.

Безхаберие

Асансьорите в жилищните сгради масово не разполагат с тази платформа, коментира Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация, пред „Телеграф“. „Такъв щит защитава човешкия живот и предпазва човека от смърт“, допълни Маринков. Той припомни случая в столичния жк „Дружба“, когато баща с дете заседна в асансьор и при опит на мъжа да излезе от кабината паднал в шахтата и починал. Безхаберието на хората води точно до такива случаи.

Изискване

Лифтовете в сградите, в които след поставения срок нямат монтиран щит за безопасност, трябва да бъдат спрени от експлоатация и да уведомят съответния регионален отдел на Главна инспекция за държавен технически надзор, обясниха от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. От 500 до 10 000 лева глоба грози техническото лице и етажната собственост, ако не бъде изпълнено изискването.
При технически преглед на асансьорите се проверява наличието на всички изисквани по наредбата и за наличието на допълнителни устройства и защити. Такива са устройство за контрол на товара, аварийно осветление на кабината, осветление на шахтата на асансьора, стопбутон, аварийно алармено устройство, предпазен щит под кабината.