0

И стински десант. Висши американски дипломати и експерти отидоха в Министерството на енергетиката. Водени от посланика Кенет Мертен, те се срещнаха с ресорния министър Румен Радев и екипа му, за да обсъдят сътрудничеството си в ядрената енергетика и развитието на ВЕИ технологиите.

Споразумение

Междуправителствено споразумение между САЩ и България и съвместни проекти в сектора на енергетиката бяха темите, обсъдени на срещата с делегацията на посолството на САЩ у нас.
Министър Радев представи общите приоритети за енергийната политика и стратегията за развитие на сектора. С американския посланик той обсъди и предприетите стъпки към финализирането на Междуправителственото споразумение.

Зам.-министър Красимир Ненов изтъкна, че предстои сключване на споразумение за изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с модерната технология АР1000 (блок 7 на АЕЦ „Козлодуй"). AP-1000 е реактор с вода под налягане, с редица пасивни системи за безопасност и значително опростени конструктивни решения за облекчаване на строителството, експлоатацията и техническото обслужване, припомнят енергийни експерти.

Посланик Мертен подчерта, че до момента е извършен значителен обем работа, и определи споразумението като „нова ера на сътрудничество между двете страни“. По думите му България може да бъде една от първите държави в Европа с инсталиран и работещ реактор AP1000, което е изключителна възможност. 

Диверсификация

Страните обсъдиха и лицензирането на свежо ядрено гориво като съществена част от действията на правителството по осигуряване диверсификацията на доставки. Зам.-министър Ива Петрова коментира и междусистемната газова връзка между България и Гърция. Според нея тя е била повратна точка, защото е осигурила достъп до терминала за втечнен природен газ, както и до Южния газов коридор, по който се транспортира газ от Азербайджан за нас. Следващ ключов проект е терминалът в Александруполис, където България също има участие. Надяваме се, че той ще заработи до края на годината, изтъкна Петрова