0

У величението на цените на храните изяде скока на минималната заплата от пандемията досега. През 2020 година размерът й е 610 лева, а от 1 януари тази година тя вече е 933 лв., което е ръст с 52 на сто. За сравнение сметката за покупка по един от всички 30 основни хранителни продукта в пандемичната 2020 година е била 84 лв., а в момента вече е 125 лв., което е увеличение с 48 на сто. Това на практика означава, че на база цените на храните реално сме станали само 4% по-богати, с колкото увеличението на възнагражденията надвишава ръста при храните.

Кошница

Справка в бюлетина с цените на хранителните продукти на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) сочи, че значително са се увеличили редица стоки. Сравнението е направено за периода на първата седмица на януари през тази и през 2020 година.

Най-сериозно увеличение има при цените на сиренето, кашкавала, пилешко месо, яйца, леща и картофи. При тези стоки ръстът на цените доближава 100%. Например в момента килограм кашкавал струва 17 лева, а през 2020 г. цената му е била малко над 10 лв. Сиренето е поскъпнало от 6 на 11 лева за кило. При цената на яйцата скокът е двоен и от 21 ст. за брой са се увеличили на 39 ст. При пилешките бутчета увеличението е от 3,97 на 5,60 лв. за кило. Значително поскъпват и картофите, като цената е скочила от 0,69 лв. за кило на 1,29 лв. за килограм.

Задържане

Задържане на цената има само при лимоните, които в момента се продават за 2,01 лв. за кило, точно колкото са стрували по това време преди четири години. При зеленчуците пък с най-стабилна цена се оказа червеният пипер, който се предлага по 2,46 лв. за кило, колкото е струвал и преди четири години. При прясното мляко, където се наблюдава значително увеличение на цените, данните сочат, че е поскъпнало от 1,66 лв. за литър на 2,26 лв. за литър. Бананите, портокалите и мандарините пък се продават с 60-70 ст. по-скъпо спрямо пандемичната 2020 година.

Освен че скачат цените на храните, има сериозно нарастване при услугите. Повишение има и при цената на отоплението, електричеството, газа, транспорта и прочие. Това също води до нарастване на разходите на хората, особено за тези, които разчитат изцяло на минималната заплата.

Приход

През 2023 г. минималната работна заплата (МРЗ) беше 780 лв., а от 1 януари 2024 г. тя вече е 933 лв., което е 20-процентен ръст. С минимум такъв процент ще нараснат и разходите на работодателите за осигуровки, т.е. общите разходи за труд ще имат сериозно увеличение, без срещу това да стои ръст в производителността на труда. В онлайн калкулатор за изчисляване на тежестта на данъците и осигуровките върху дохода става ясно, че при брутна заплата от 933 лв. това, което получава работникът, е 723 лв., което е с около 118 лв. повече от миналата година.

Според данните на Националния статистически институт (НСИ) през третото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на предходната година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 15 на сто. В индустрията увеличението е с 16,6%, в услугите - с 13,9%, и в строителството - със 17%.

Автоматичното увеличение на доходите помпа стоките

Тъй като тези увеличени разходи за януарските заплати ще бъдат факт през февруари, е рано да се говори за пренасянето им върху цените на хранителните и други стоки към настоящия момент, но при всички случаи ръстът на минималните възнаграждения е проинфлационен фактор, смятат експерти БСК.
Принципната позиция на камарата е, че въведеният в края на 2022 г. чрез промени в Кодекса на труда автоматизъм при определянето на минималната заплата (50% от средната за страната) е вреден за икономическото развитие на България, тъй като единственото, което се постига с подобен подход, е генериране на инфлация и изземване на инвестиционен ресурс. Експерти смятат обаче, че на много работодатели само осигуряват своите служители на минималната работна заплата, а отделно им доплащат възнаграждения. Според тях увеличението на заплатата ще доведе до ръст на разходите именно за малките бизнеси и може да доведе до фалити или навлизане в сивата икономика.