0

Н еприемането на промените в Кодекса за застраховането ще бъде проблем за влизането ни в еврозоната.

Това заяви финансовият министър Росица Велкова пред депутатите от икономическата комисия, която отново, за втори път, не можа да събере кворум, за да гласува измененията в кодекса. Това на практика означава, че настоящото Народно събрание няма да може да приеме текстовете, с което шансовете ни за приемане на еврото от 1 януари 2024 г. намаляват.

На заседанието бяха само ДБ и „Продължаваме промяната“. Липсваха депутатите от БСП, „Възраждане“, „Български възход“, ДПС. ГЕРБ имаше двама представители, които обаче напуснаха по средата. Не си спомням досега цели парламентарни групи да са избягали, когато се решава толкова важен въпрос. Да проваляш еврозоната и да казваш, че си за еврозоната, е демагогия, заяви председателят на комисията Мартин Димитров (ДБ).

Александър Иванов (ГЕРБ-СДС) отвърна, че с приемането на промените, както са предложени от Министерството на финансите, има опасност да се вдигне цената на „Гражданска отговорност“. Той призова да се търси компромисно решение - хем да не се пречи за приемането ни в еврозоната, хем да не скача застраховката за българските граждани.

Промени

Промените в кодекса са един от трите ключови законопроекта за приемането ни в еврозоната. Проектът на МФ се отнасят до реда, по който българското Бюро „Зелена карта“ изплаща обезщетения при катастрофи с бг коли в чужбина. Проблемът с неизплатени щети за милиони стои от години заради отказа на някои застрахователи да покриват тези претенции с мотива, че са жертва на застрахователни измами. Текстовете предвиждат националното бюро да плаща предявени искания, после от своя страна то да предявява писмено регресна претенция към съответната застрахователна компания. А ако застрахователят не плати, националното бюро да се удовлетворява от банкова гаранция. Депутати от ГЕРБ, „Български възход“ и „Възраждане“ внесоха свои почти идентични предложения на второ четене, които предвиждат бюро „Зелена карта“ да плаща предявените към него искания, само ако са представени документи като банкови извлечения за плащане на увреденото лице или неговите наследници. Министър Велкова обаче цитира кореспонденция от европейския орган EIOPA и Съвета на бюрата, според които, ако такива предложения бъдат приети, ще се счита, че не си спазваме ангажиментите за еврозоната.