0

Д ефицитът в бюджета да нарасне до 6,6 на сто, или 11,5 млрд. лева, през следващата година. Това предвижда проект на бюджет за следващата година, който е изработен от Министерството на финансите и представен от служебния министър Росица Велкова. Тя посочи, че има два варианта, като единият е при запазване на параметрите от тази година, а другият е при спазване на финансовата дисциплина, а именно с отпадане на всички облекчения и без увеличение на пенсиите. Великова съобщи, че ще бъде предложен първият вариант, който предвижда дефицит от 11 млрд. лева. 

Разходи 

Причината е, че се очаква ръст на разходите за персонал с 1,9 млрд. лева. С 3,7 млрд. лева се увеличават парите за пенсии, включително с предвидената индексация от 1 юли. В капиталовите разходи е заложен ръст от 3,1 млрд. лева. С 400 млн. лева са повече парите за индексация в строителството, а за Министерството на отбраната са с 200 млн. лева повече. В МВР се очаква разходите да нараснат с 350 млн. лв.  Парите за отбраната са 1,85 на сто от БВП.

В проекта, изготвен от служебния кабинет, са заложени всички данъчни облекчения, които са в сила до 1 юли 2023 година, а именно намалената ставка на хляба, парното и горивата и други стоки. Също така са заложени и данъчните облекчения за деца, които тази година бяха увеличени на 600 лева за дете. Предвижда се още от следващата година да бъде вдигнат прагът за регистрация по ДДС. 


Министерството на финансите очаква брутният вътрешен продукт (БВП) за 2023 година да е 173,826 млрд. лева - ръст от 1,6 на сто, безработицата да е 4,6 процента, а инфлацията - 6,4 на сто. 

Заем 

При този размер на дефицита през 2023 година трябва да се тегли нов дълг от 15,9 млрд. лева, с което държавният дълг би стигнал 50,3 млрд. лева и 28,9 процента съотношение към БВП. Тегленето на заеми ще продължи и през следващите години и към края на 2025 година ще е над 38 процента от БВП, и е сериозно предизвикателство за малка и отворена икономика да набира дългово финансиране, допълни Велкова. Започват да нарастват лихвените разходи за обслужване на дълга, като за 2022 година са около 600 млн. лева, стигат 832 млн. лева за 2023 година, 1,720 млрд. лева за 2024 година и над 2,6 млрд. лева за 2025 година.

Очаквания 

Великова посочи, че за тази година прогнозата за дефицит е 4,1%, но се очаква да е 3,4 на сто. Към момента държавата е поела дълг в размер на 7 млрд. лева при заложени 10,3 млрд. лева. Очакванията са годината да приключи с 12,7% инфлация, а безработицата да се стопи до 4,6 на сто. 
От данните на финансовото министерство става ясно, че за периода от 2019 до 2023 година минималната заплата е нараснала с 26,8 на сто, или от 560 на 710 лева. Средно месечната брутна заплата пък скача с 51% до 1915 лева, а осигурителният доход с 46 на сто, а разходите за пенсии са набъбнали с 92,5 на сто. 

През януари 

Без социални катаклизми, ако няма бюджет 

Ако не бъде сформиран парламент и не бъде приет бюджет за следващата година, не се очаква да има сериозни социални катаклизми, заяви още служебният финансов министър Росица Велкова. Причината е, че тогава страната ни ще може да работи с бюджета за януари тази година, в който обаче са включени всички законодателни промени, влезли в сила през 2022 година. Тоест ще има увеличение на пенсии, ще има и облекчения за деца. 

ЕК стартира процедура заради отстъпката за горивата 

Европейската комисия е стартирала наказателна процедура заради прилагането на държавната помощ за отстъпка за горивата, заяви още Росица Велкова. Причината е, че се предоставя само на коли с българска регистрация. От Министерството на финансите са изпратили писмо с мотивите за решението, като се очаква отговор от ЕК в рамките на до два месеца. За този период се очаква да бъде  изчерпан и финансовият ресурс за прилагането й, който бе определен в размер на 150 млн. лева. 
Велкова коментира още, че страната ни има шанс да влезе в еврозоната, но трябва политическа воля за необходимите действия, които трябва да бъдат извършени преди 2024 година, когато се очаква да приемем еврото.