0

Ц ените на масовите бензин и дизел няма да минат в близките седмици 3 лв./литър. Прогнозата направи специално за „Телеграф“ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Причината е в повишените котировки на суровия петрол, които са между 85 и 86 долара за барел. В сравнение с преди година сега цените на дребно са значително по-ниски – от около 3,30 лв. тогава на около 2,80 лв. за литър сега.

Според данните на специализирания сайт фуело.бг на 23 август т.г. литър А-95 е струвал средно 2,77 лв., дизелът – 2,75 лв., пропан-бутанът – 1,16 лв., и метанът – 2,01 лв. за кг. Преди година, на 23 август 2022 г., стойностите са били съответно 3,21 лв. за А-95, 3,34 за дизела, 1,24 за автогаза и и цели 5,41 лв. за метана.

Причини

През последните няколко години в България нямахме традиционното лятно поскъпване на горивата заради отпускарския сезон, коментира Светослав Бенчев. Повишението на цените се дължеше най-вече на войната в Украйна. През последните месец-два горивата наистина тръгнаха нагоре, но това се дължеше както на котировките на суровия петрол, така и на факта, че някои рафинерии в Европа бяха в планови ремонти. Факт е, че в момента има известен дефицит на дизела.

Според Бенчев наесен ще може да се види цялостната картина и какво ще ни очаква през зимния сезон. Българската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ в Бургас снабдява с горива не само нашия, но и румънския и македонския пазар. Дали тя ще продължи да работи с руски петрол или с друг е работа на самата рафинерия. Ако е с руски, цените ще са доста по-ниски. Но ако рафинерията спре, нещата ще са много зле, каза още Светослав Бенчев пред „Телеграф“.

Сметки

Сметките показват, че само за година едно пътуване от София до Бургас и обратно е поевтиняло с почти 30 лв. Ако приемем, че караме общо 800 км на отиване и връщане и че колата ни харчи средно 7 л/100 км, то през август 2022 г. са ни били нужни 56 литра бензин или дизел по 3,30 лв. - общо за 185 лв. През този август ще ни трябват около 157 лв. Това са примерни сметки – много зависи също дали автомобилът е на пропан-бутан на метан, или на ток, където вариациите са твърде големи. Още повече че от 1 август т.г. отпадна нулевата ставка на ДДС за пропан-бутана и цената му се повиши с 20-22 стотинки за литър.

В Турция е най-евтин

Най-изгодно излиза за българите да зареждат колите си в съседна Турция. Там вчера литър А-95 струваше 2,49 лв., а дизелът – 2,50 лв. Дори в РС Македония е по-скъпо. В Румъния бензинът е 2,84 лв., а дизелът – 2,92 лв. При съседите в Гърция стойностите са много по-различни – бензинът е цели 3,88 лв., а дизелът – 3,42 лв., преизчислени по курса на еврото към лева. Причината е в по-високата акцизна ставка за горивата.

Съпоставими с българските са цените в Полша – 2,85 лв. за А-95 и 2,76 за дизела. Най-скъп в ЕС излиза бензинът в Нидерландия – 4,21 лв. за литър, в Германия е 3,67 лв. Странно е, но е факт, че в Албания вчера литър А-95 струваше 3,58 лв., а дизелът – 3,51 лв, почти колкото в Гърция.

Петролът се колебае около 84 долара за барел

Цените на петрола се повишиха в сряда, докато пазарите обмисляха слабите показатели за търсенето от най-големия вносител Китай и перспективата за още увеличения на лихвите в САЩ на фона на потенциално затягане на предлагането, съобщава Ройтерс. Фючърсите върху сорта Брент стигнаха 84,08 долара за барел, а американският суров петрол WTI – отчете 79,72 долара за барел.

Пазарите очакват сигнали за перспективите пред основните лихви, когато представителите на Федералния резерв, Европейската, Английската и Японската централна банка се насочат към Джаксън Хол, щата Уайоминг, за годишната си среща по-късно през седмицата, припомня "Инвестор".

Китай – втората по големина икономика в света, е смятан за решаващ за поддържане на търсенето на петрол през останалата част на годината. Слабият му растеж разочарова пазарите, тъй като обещаните стимули се оказаха под очакванията, включително по-малко от прогнозираното намаляване на основната лихва в понеделник. Саудитска Арабия намали предлагането с още 1 млн. барела на ден от юли до края на септември, а Русия планира да свие износа през август с 500 хил. барела на ден.