0

С редно 1500 лева на месец изкарват ученици от работа през лятната ваканция. Това показа проучване на „Телеграф“ на предложенията за набиране на ученици и студенти. Основно се предлагат работни места, за които не е необходима квалификация и специални умения. Така през свободното време ученици могат да се хванат като озеленители към някоя фирма, в ресторанти като персонал в кухнята или сервитьори, както и като промоутъри за раздаване на брошури и каталози с намаления на големите магазини. Също така се търсят и за работа в детски центрове и за гледане на деца и възрастни. Инспекцията по труда е издала 3404 бр., от които 3304 бр. са за лица от 16 до 18 години. Най-много разрешения са предоставени в областите Бургас, Варна, Пловдив, София-град, Софийска област и Благоевград.

Правила

Непълнолетни могат да бъдат наети на работа само след предварително разрешение от Инспекцията по труда. Ако подадените от работодателя документи са коректни, е създадена организация решение от Инспекцията по труда да има в рамките на 2 дни, въпреки че срокът е седемдневен. Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление. Непълнолетните работят при облекчени условия на труд. Те имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Не могат да полагат тежък физически труд, както и да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти и която създава риск за тяхното физическо и психическо развитие. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд.

Интерес

Интересът към наемането на непълнолетни лица на възраст от 16 до 18 години е изключително голям в Благоевград. В последните седмици всеки ден постъпват по няколко искания от работодатели, твърдят от Дирекция „Инспекция по труда - Благоевград“. Най-често се наемат ученици за работа в хотели и заведения, тъй като не е необходимо специално обучение.

От началото на годината Инспекцията по труда в Русе е издала 95 разрешителни за наемане на непълнолетни лица на работа, съобщи за „Телеграф“ началникът на русенската дирекция Ирена Николаева. В повечето случаи работата им е свързана с дейност в сферата на услугите – ресторантьорство и хотелиерство. Най-често момичетата стават сервитьорки в заведения, но има такива, които работят в кухни. Някои тийнейджъри стават промоутъри – раздават флайери, брошури, разнасят книжки със седмични предложения за отстъпки на големи хипермаркети.

Варна

Недостигът на нискоквалифициран персонал за сезонна работа по морето принуждава все повече работодатели от Варна и близките курорти да наемат ученици. Най-често търсените кадри сред младежите са за продавач-консултант в магазин, където заплащането варира между 70 - 100 лв. дневно при петдневна работа седмица. Търсят се и работници за поддръжка на плажа - почистване, даване на чадъри и шезлонги под наем. Там заплащането е средно по 1500 лв. месечно отново при петдневна работа седмица. Между 1200 - 1600 лв. месечно плащат за работник в кухня-майка. Сервитьорите взимат по 2000 лв. в хотелите, като най-често се работи на блокмаси. За пиколо дават на учениците по около 1200 – 1300 лв., но там има и бакшиши.

За служители на рецепция плащат по около 1600 лв., за камериерки 1200 – 1400 лв. Търсят се още служители за работа в детски кът срещу 1000 – 1200 лв., както и аниматори за по 1600 лв. месечно.

Ученици от Стара Загора и региона се хващат на работа срещу 50 лева за четиричасов работен ден. Сумата може да варира с плюс-минус 10-20 лева.

Страх заради случая „Дебора“ отказва момичета от дискотеки

Тази година момичетата, мераклийки да бъдат сервитьорки или барманки по дискотеките, са по-малко. „Плащаме нормално, правим граждански договори за 4-часов работен ден, но кандидатките са намалели, защото след трагедията с Дебора родителите правят всичко възможно да спрат дъщерите си от подобна работа“, коментираха собственици от бизнеса.

Случаят е от миналото лято. Тогава Георги Георгиев, охранител в дискотека, наряза с макетно ножче бивша служителка и негова партньорка Дебора Михайлова.

Взимат надник всеки ден на бензиностанции

В много от обектите въобще не регламентират трудовите си взаимоотношения, предпочитат устните уговорки – така е най-вече при наемането на хамали и бензинджии. Плаща се на ден, като работодателите предпочитат децата да работят през уикендите и ги държат по 8 и дори по 12 часа срещу надница за 4 часа и малко отгоре за „залъгалка“. Оплакванията от работата на бензиностанциите е, че чорбаджията предварително дава картбланш на наемника да прибира бакшишите, без това да влияе на уговореното заплащане, а после под една или друга форма ощетява детето. Родители коментират, че на такива места тийнейджърите им се задържат кратко и сменят по няколко подобни места за едно лято.

*По темата работиха: Любомир Славов, Елена Дюлгерова, Владимир Симеонов, Жанета Йорданова