0

С въвеждането на еврото кредитите и депозитите в лева автоматично ще бъдат преизчислени в европейската валута по фиксирания курс 1,95583 лв. за евро.

Не се очаква клиентите да предприемат нещо - банките ще се погрижат всички необходими процедури да бъдат извършени автоматично.

Големият въпрос обаче е на каква база ще се изчисляват плаващите лихви по съществуващите кредити, конвертирани от левове в евро. Защото ще се промени бенчмарка, на който кредитните институции ще стъпят. От банките заявяват, че лихвите ще останат такива, каквито са били. И вноските по съществуващите кредити ще се запазят без промяна, като бъдат преизчислени по фиксирания курс от левове в евро.

Подробностите как ще се случи всичко това се очаква да бъдат уредени в новия Закон за еврото, който МФ подготвя.

Закон

Съществуващата законова уредба и сега не позволява на банките да вдигат лихвата по сключени договори за кредит, когато индексът, който участва при образуването й, спре да се предлага, обясни финансовият анализатор от „Моите пари“ Десислава Николова пред „Телеграф“. Това бе въведено в българското законодателство, когато  БНБ преустанови изчисляването на индекса СОФИБОР през 2018 г. На практика банките нямат право да увеличават лихвите независимо от промяна на бенчмарка поради едни или други обстоятелства, посочи Николова.

Банките формират лихвите по кредитите си на база референтен лихвен процент, като при заемите в лева обикновено се стъпва върху средния лихвен процент по левови депозити, според статистиката на БНБ. С приемане на еврото, ако няма промяна на методологията, се очаква да се вземе за база средният лихвен процент по депозитите в европейската валута.

Според Николова банките могат да обвържат лихвите си и с 6- или 12-месечния ЮРИБОР. При него, за разлика от средната лихва по депозити, е налице много ясно изразена корелация с промяната на основната лихва от Европейската централна банка. Първото увеличение от страна на ЕЦБ беше от юли 2022 г. и виждаме как 6- и 12-месечният ЮРИБОР започва много сериозно да нараства, каза още Десислава Николова.

Към датата на промяната новият лихвен процент по съществуващи договори за кредит няма да бъде по-висок от размера на лихвения процент по тези договори преди този момент. При договор за кредит, в който е договорен фиксиран лихвен процент, след датата на въвеждане на еврото процентът не се променя. Лихвените проценти по нови кредити след въвеждане на еврото ще бъдат съобразени с пазарните нива, уточняват от УниКредит Булбанк.

Контрол

Промяната на методологията за изчисляване на плаващи лихвени проценти ще бъде контролирана от БНБ като регулатор на кредитните институции и направена така, че бъдещият размер на крайната лихва по депозити или кредити, конвертирани от лева в евро, да бъде запазен. Месечна вноска по кредит например ще бъде със същия размер като левовата такава, изчислена по фиксинга, коментират от Банка ДСК.