0

А ко имаме излишни пари, скътани под дюшека или в буркани – къде да ги инвестираме? Традиционно това е златото. Това заяви пред „Телеграф“ топфинансистът Бисер Манолов. В момента нивата на инфлация категорично дават насока да се правят вложения в ценни метали. Това са злато, сребро, платина и паладий.

Ценни метали

Най-традиционното „убежище“ е златото. Манолов пояснява, че интересът към благородния метал е много голям в Европа и по света. Например физическото злато е „изчезнало“ в Германия още през февруари т. г. поради голямото търсене. В България и към настоящия момент има недостиг на физическо злато и златни монети. Реално погледнато, заявката се изпълнява в рамките на две-три седмици. Причината е, че инстинктивно българинът в такава проинфлационна среда се обръща към ценните метали.

Така например цената на 14-каратовото злато (бижутерското) в сряда по обяд у нас беше около 60,50 лв. за грам, с над 4,50 лв. по-висока спрямо три месеца по-рано.

При инвестиционното злато, което е 24 карата, стойността се измерва в долари за тройунция (31,1 г). В сряда по обяд котировките сочеха 1860 долара за тройунция.

Ако искате да вложите парите си в бижутерско злато, можете да го закупите от заложните къщи и златарските ателиета, където обаче цената е около 10 процента над борсовата. Другият начин е да придобиете инвестиционно злато от банките.

Депозити

Българинът продължава да държи доста пари на депозит в търговските банки – над 100 млрд. лв. към края на септември 2021 година. И то при положение че лихвите са много ниски, а за някои големи депозити и отрицателни. По данни на БНБ обаче депозитите до 1000 лв. силно са намалели - с 255 000 броя. Освен че сме в период на ускорена инфлация и затруднена икономика, промяната на политиката на банките към депозитите и таксите подплаши много хора, смята Ралица Григорова, финансов консултант, цитирана от БТА. Според нея по-изгодно е да се инвестира в консервативни взаимни фондове.

Бисер Манолов съветва, че ако искаме да държим парите си на влог, ще трябва да разпределим внимателно портфейла си. По-малката част трябва да е в левове и в евро, а по-голямата – в долари. Обяснението е, че левовите и евровите депозити се санкционират от търговските банки, които пък подлежат на санкция от Централната банка чрез лихвената политика. В САЩ обаче е по-различно – преди три седмици Централната банка на САЩ заяви категорично, че започва да намалява своето присъствие на паричните пазари и ще изтегли ликвидност. Сега стойността на долара е на най-високите си нива от 16 месеца насам. Така че, ако инвестираме в доларов депозит, поне няма да губим от лихви, а реално след време ще може и да се печели от това. Бисер Манолов съветва 25-30 процента от разполагаемите средства да бъдат в долари.

Облигации, акции

Възможно е да се направи инвестиция и в държавни облигации. Но на този етап това не е изгодно. Очакванията на пазарните участници са, че доходностите по държавния дълг ще се качват. Тоест, ако се купуват държавни облигации, то това да става за краткосрочните – от 1 до 2 години максимум, подчертава Бисер Манолов.

Експертът съветва сега на тези нива да не се инвестира в акции, защото според оценка на експертите стойността на акциите на публичните компании са балонизирани поради прекалената ликвидност, налята без обезпечение. Поради което се очаква остра корекция на цената им.

Имоти

Традиционно българинът държи да има собствен покрив над главата. През последните години покупката на жилище се превърна в добра инвестиция. Но трябва да се следи пазарът. Препоръчително е в настоящия момент да не се избързва с покупка на недвижим имот с цел инвестиция. Има резон обаче да си купиш, ако го правиш за лични нужди.

Покупката на такова предпазва от обезценяване на спестяванията. Собствениците на жилища с ипотека с фиксирана лихва са защитени от инфлация, поне за разходите за жилище. Инфлацията им помага, като намалява стойността на месечните ипотечни вноски, твърдят експерти. Изчисленията сочат, че ръстът в цените на недвижимите имоти изпреварва инфлацията почти всяка година, като средногодишният темп е между 4 и 5%.

Има още много сфери, в които хората могат да вложат излишните си пари – произведения на изкуството, автомобили, яхти, самолети... Важното е, както казват обаче финансистите, да не се държат всички яйца в една кошница или в едно чекмедже.

Криптовалутите са с бъдеще, но бъдете внимателни

Бисер Манолов категорично съветва да се инвестира и в криптовалути. Но тъй като те все още не са достатъчно познати и популярни, има доста технологични изисквания, с които трябва да се съобразяваш, преди да инвестираш между 1 и 5 процента от наличните си средства, подчертава финансистът. Защото, ако по някаква причина си забравиш частния ключ за възстановяване на твоята криптосметка, тези средства ще бъдат загубени безвъзвратно. Вече се очакват одобренията на три фонда от страна на американските регулатори, които ще инвестират предимно в криптовалути – най-популярната е биткойн. Тъй че онези, които искат да вложат парите си в криптовалути – нека изчакат тези фондове да се качат на борсите, казва Манолов.