0

Н яма да има режим на тока у нас, заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред Нова телевизия.  

„Природният газ се използва за производство на електричество в голям мащаб. За радост, у нас това не е така. Рискът да се стигне в някакъв момент до потенциален режим на тока така, както в България се спря газът от днес за утре, е нещо, което сериозно притеснява колегите енергийни министри в други европейски държави. Как те биха процедирали – не мога да кажа”,  коментира той.

„България и „Булгаргаз” нямат нито едно нарушение по съществуващия договор. Страната ни не е спряла изпълнението му по никакъв начин. Всичко по всяка една клауза е изпълнено. Решението да се спре подаването на газ към България е на руска страна”, каза още Николов.

По думите му обаче проблемът се съдържа в по-дълбоки детайли. „Той ес състои в начина на описания механизъм от руска страна, който води до сериозни щети за българската страна. Нещо повече, начинът на описване на това в писмото, получено в „Булгаргаз”, ясно декларира, че подписването на подобно споразумение става неделима част от договора”, коментира той.

Според него в този механизъм се губят много важни неща за България. „Губи се контролът върху средствата, изобщо не е описаво превалутирането на какъв курс се случва, извършва го трета страна – т.е. няма контрол”, посочи енергийният министър.

„През цялото време от страна на „Булгаргаз” не е спирала т.нар. „добра воля” – изпращане на официална кореспонденция със зададени съответни питания на база правно становище. Т.е. защо се иска такъв тип механизъм, как се обосновава”, подчерта Николов.

Според него искането на подобен механизъм за плащане ясно показва две неща. „Ако беше подписано от ръководството на „Булгаргаз” или от който и да е техен борд, това щеше да нанесе сериозни щети. Това започва ефективно от ден първи чрез превалутиране на курс, който си решава трета страна. А какво се случва, ако преведените пари в доларовата сметка, изчезнат?”, коментира той.

Министърът на енергетиката беше категоричен, че „българската страна третира „Газпром” като търговски партньор, а не като субект, с който може да се води икономическа война”. „Диалогът от страна на „Булгаргаз” с „Газпром” не е спирал”, посочи той.