0

Ч иновниците от държавната администрация чакат предсрочни парламентарни избори. Това става ясно от една обществена поръчка на Народното събрание.

Както „Телеграф“ вече писа, в края май се очаква да дойдат до 700 делегати заради предстоящата пролетна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

В официалната документация на процедурата обаче от администрацията на парламента изрично са записали, че е възможно форумът да не се проведе, ако у нас се насрочат избори. Причината се крие във факта, че при вот залите в НДК се ползват за изчислителни центрове за две от районните избирателни комисии в София.

Именно там членовете на секциите изсипват чувалите с бюлетините. Подготовката на мястото изисква време, защото там се разполагат и компютрите на служителите от „Информационно обслужване“, които въвеждат данните от протоколите. 

Партньори 

В началото на юни ще има избори за европейски парламент. Ако се стигне до извънреден вот, то той би трябвало да е 2 в 1. Чисто теоретично обаче има възможност за избори и в края на май, ако партньорите във властта - ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), не се разберат за ротацията и кой всъщност да поеме поста на външен министър - акад. Николай Денков или Мария Габриел.

Очаква се премиерът Денков да подаде оставката на кабинета на 6 март. Самата процедура по завъртането на рулетката и раздаването на мандатите от президента Румен Радев обаче изисква време.

По конституция той трябва да проведе и предварителни консултации с партиите от Народното събрание, преди да връчи първата папка.

ПРОВЕРКА НА "ТЕЛЕГРАФ": Асен Василев е най-известният министър в Google!

Рискът от избори явно се вижда реален за администрацията, след като съобразяват с това и обществените си поръчки. Тази възможност се подхранва и от постоянната размяна на критики между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заговори за вот 2 в 1, а след това намекна, че може въобще да не гласуват оставката на кабинета. 

Ротация 

Въпреки това депутатът от ПП-ДБ Стоян Михалев е оптимист за ротацията. „След като веднъж Николай Денков и Мария Габриел се разбраха преди 9 месеца, трябва да ги оставим пак да се разберат, за да може да се случи ротацията и да продължим нататък по следващите приоритети“, каза той пред БНТ.

Според него няма да има много по-различен състав на Министерския съвет. По думите му трябва да има добра управленска програма и е крайно време да се приключи с плаващите мнозинства. 

Един от тези приоритети е попълването на новата антикорупционна комисия. За целта вече бяха изработени правилата за избор, които бяха пратени на ЕК.

Парламентаристи коментираха пред „Телеграф“, че одобрението от ЕК вероятно ще дойде след ротацията. В самите правила е записано, че препоръчителната оценка на кандидатите от т.нар. номинационна комисия ще става по три различни критерия.

Именно дейността на тази номинационна комисия най-много притесняваше Брюксел и затова се интересуваше как ще се гарантира независимостта на членовете й.