0

„Забраната за пропагандиране ще затрудни комуникацията между учители и ученици. Какво да правим с ученик, който каже, че е с различна сексуална ориентация? Да го изключим ли? Много са неясните моменти“. 

Това коментира пред „Телеграф“ Асен Александров, директор на 51-во ОУ "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Повод са приетите промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забранява пропагандирането на нетрадиционната сексуална ориентация в учебните заведения. 

Позиция

„Позицията ми е, че няма никакво означение какво се разбира под пропагандиране. В парламента си представят, че влиза някакво лошо НПО или учители, които започват да им говорят, че има 30 пола, че ти не си момченце, а си момиченце. Пред нас възникват проблеми при ежедневното общуване с децата“, каза той. Александров заяви, че той и колегите му искат да знаят с какво облекло не могат да идват учениците или само се забранява на учители и външни лица да говорят по този начин, и какво се случва, ако забраната бъде нарушена.

„Това поставя в много деликатна ситуация учителите по биология, защото децата ги питат всякакви житейски въпроси. Те буквално трябва да кажат „без коментар“, защото всяко изказване на учител може да бъде интерпретирано като защита или като дискриминация. Просто сме между чука и наковалнята“, заяви той.

Изразяване

Директорът сподели, че в почти всяко училище в гимназиален етап има по няколко деца, които са с неприкрита различна сексуална ориентация, но не парадират с това. „Дрехите им са по-различни, начинът, по който говорят, е по-различен. Ако техни ученици ги нападат, обиждат и бият, ние като училище ги защитим, това означава ли, че пропагандираме?“, попита той. Александров подчерта, че те нямат право да изгонят ученик за неприлично облекло, защото това предизвиква сериозно напрежение от страна на родителите. 

СЛЕД ЧАСОВЕ ДЕБАТИ: Забраниха пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация в училище!

„Около 30-35% от нещата за живота се учат в училище, всичко друго навън. Децата си идват с тази сексуална ориентация, не е от училище“, посочи директорът и подчерта, че по темата за секса трябва първо да се говори в семейството, а не детето да научава за това от телевизиите и улицата.    

Църквата благодари за защитата 

Светият синод благодари за разбирането и  постигнатото съгласие по общозначими ценности за българското общество, каквито са възпитанието, образованието и закрилата на децата на България.

„Удовлетворени сме от законовата забрана в системата на предучилищното и училищно образование на действия, свързани с извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по каквито и да е начини, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на пола по идентичност, различна от биологичната“, се казва в съобщението им.