0

З апочва дългоочакваната реставрация на Солаковия хан – емблематична сграда в Букурещ с голяма значимост за българската история.

За началото на дейностите по опазването на този паметник на културата съобщи в официалния си фейсбук профил кметът на румънската столица Никушор Дан. Най-напред сградата на бул. „Мошилор“ 134-134А в Сектор 2 ще се обезопаси, а същинската работа ще тръгне през март. Общината, която вече е собственик на постройката руина и терена, ще инициира конкурс за изработване на дизайна със запазването на оригиналните архитектурни елементи.

История

Солаковият хан се намира в централната част на Букурещ. Построен е през 1859 г. от братята Солакоглу от Свищов. Великолепната някога сграда имала всички удобства да посрещне своите клиенти. В главната част, откъм улицата, живеела многобройната фамилия Солакоглу, а двете крила отстрани с чардаците били за гостите. Долу, на партера, били отдадените под наем магазини на търговци от различни националности. Във вътрешния двор се влизало през две високи порти. Най-вдясно на партерния етаж, откъм улицата, се е намирала редакцията, в която председателят на БРЦК Любен Каравелов е издавал вестниците „Свобода“ и „Независимост“, списание „Знание“ и много книги. Печатницата също е била в Солаковия хан. В изocтaвeнaта мeлницa в двopa са нощували Xpиcтo Бoтeв и Bacил Лeвcĸи пpeз зимaта на 1868 г.

Спорове

Солаковият хан става собственост на румънската държава през 1948 г., когато се извършва национализацията. В годините на социализма тук са настанявани социално слаби хора, предимно от ромски произход. След събитията през 1989 г., когато Чаушеску пада от власт, потомците на братята Солакоглу започват съдебна битка за наследствения имот и след 14-годишно ходене по мъките, през април 2003 г., те успяват да си върнат собствеността. Решението община Букурещ да стане собственик на сградата, след като плати за отчуждаване 4,5 млн. леи, бе взето на 26 ноември 2021 година.