0

Двете номинации за еврокомисар на мястото на Мария Габриел вече са ясни. Тя е разпознаваема и компетентна, той е Лорер. ГЕРБ-СДС или ПП-ДБ ще се преборят за поста? Нещата донякъде изглеждат предрешени, след като самата Урсула фон дер Лайен не скрива, че предпочита женска кандидатура. Въпреки това условието е спазено и България ще предложи двама.

Ето кои са те.

"Премиерът и МС ще са готови с номинацията за еврокомисар съвсем скоро", заяви на 9 юни депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер. Седмица и нещо по-късно той потвърди: „Да, аз съм кандидатът”.

Ето какво каза Лорер, преди да бъде номиниран: „Изключително важно е България да заеме мястото си в Колежа на комисарите, защото вероятно има още година и половина от тази комисия и не може суверенна държава членка да не е представена там, където се решават съдбините на Европа”. И въпреки че не е ясно дали новият кандидат ще заеме ресора, оглавяван от Мария Габриел, а впоследствие, след като тя подаде оставка, преразпределен от Урсула фон дер Лайен на двама други комисари, Лорер определено знае какво да прави в ресора „Иновации и образование”, защото има над 20 години международен опит и ясна визия за стъпките, които трябва да се предприемат. Живял е в Барселона, Цюрих, Брюксел и Тел-Авив и има сериозна професионална биография. Беше министър на иновациите и растежа в кабинета на Кирил Петков, народен представител в три парламента. В сегашния е член на комисията по външна политика и на тази по икономическите въпроси и иновации, както и член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Предимства

Роден е на 28 май 1976 г., той е типичен представител на зодия Близнаци – активен, енергичен, решителен и гъвкав, силен, отговорен и любопитен. Той не търпи забавяне в живота си и не стои на едно място – стреми се да трупа практически опит и знания, усъвършенства се. Лорер не обича рутината, монотонността и извлича максимума от живота, казват хората, които го познават отблизо. И въпреки това, ако може да му се намери някакъв недостатък, той е, че депутатът от ПП-ДБ е хазартен човек. Но и това при него е превърнато в предимство – вместо да играе с пари, той не се колебае да поема рискове. И обикновено се справя с целта, която сам си е поставил. Не товари хората с очаквания, а разпределя ангажиментите им така, че да извлече максимума от всеки. Умен, спокоен и балансиран, той управлява уменията си и ги използва ефективно.

Хора от обкръжението му стигат още по-далеч, определяйки го като всестранно развит. Умее да влиза в разговор, приятен събеседник е и не използва клишета. И това е вече проблем, защото за поста, за който е номиниран, сме свикнали да виждаме малко по-различен образ. А това означава, че ако бъде избран, Даниел Лорер ще трябва да се понаучи да приказва като чиновник – дълго, обстоятелствено и в крайна сметка нищо да не казва. Но пък да обобщава и да вади изводи, за да може аудиторията, изгубила нишката, да се върне там, откъдето е започнал.

Учтив, тактичен и дружелюбен, Лорер обича да е център на внимание. Не се страхува да поема предизвикателства и дава вид, че не чува, когато го охулват. А в последните седмици това беше цял маратон.

Семейство

Съпругата му Виолета е доверено лице на министъра на финансите Асен Василев – беше два пъти служебен зам.-министър – веднъж през 2013 година в Министерството на икономиката и втори път – в Министерството на финансите в кабинета „Янев“. Но преди седмица тя оттегли сама кандидатурата си за Европейската инвестиционна банка, след като се стигна до напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и обвинения в „недопустимо разминаване в комуникацията”. Асен Василев определи това като „много шум за нищо” и обясни, че хората, които предизвикаха и раздухаха скандала, очевидно не са съвсем наясно за какво става дума, тъй като нейната кандидатура била за пост, свързан с контрола на счетоводните отчети за Европейската инвестиционна банка, и то не на заплата, а срещу хонорар.

„Ако ви кажа имената на хората, които досега са заемали тези позиции, няма да ги знаете, както и имената на хората, които сега ще ги заемат, пак няма да ги знаете”, ядоса се Асен Василев. Но след като предложи на нейно място Гергана Беремска, критиките продължиха. Още незатихнали, се появи и новата дъвка – за кандидатурата на Даниел Лорер. Във форумите се разлетяха като мухи преди дъжд коментари, че това семейство очевидно е толкова универсално, че може да ги предлагат навсякъде и за всичко. Всъщност това е балкански стереотип – обществото не може да приеме, че двама души в едно семейство могат да имат качества и ако мъжът е политик, и то влиятелен, автоматично отрежда място на съпругата му в кухнята. Виолета Лорер обаче е доказала, че умее да съчетава семейните с професионалните си ангажименти. Тя е майка на три деца – умни, способни и добре възпитани. Давид и Матилда са родени в Лихтенщайн, прекарват детството си в Швейцария. Сестричката им Никол е родена в България.

Бракът на Даниел и Виолета е още едно доказателство, че той отстоява принципите си. Във фамилията му поне 500 години нямало друг, който да се ожени за (не)еврейка. Но Даниел не се поколебал да заведе бъдещата си съпруга за ръка, за да я представи на семейството си.

Принципи

Ако трябва да изведе два водещи принципа в живота си, усмихнатият бизнесмен и политик посочва постоянството и издръжливостта. Тях е наследил от баба си Хени, професорка по молекулярна биология. Майка му е компютърен специалист.

За да не се захароса портретът на човека, когото от ПП-ДБ смятат за достоен за нов български еврокомисар, може да се добавят и малко от недостатъците, защото, както добре знаем, никой не е идеален. За Лорер може да се каже, че често поставя прекомерни изисквания към своя вътрешен кръг и смята своите принципи и действия за единствените верни и ефективни.

Дори да не бъде избран, Даниел Лорер не приключва кариерата си дотук и много скоро може да бъде впрегнат в нова амбициозна задача, която ще подхване с типичната си енергия.

Илиана Иванова

Малко след като стана ясно, че ГЕРБ-СДС предлагат Илиана Иванова за еврокомисар, вицепрезидентът Илияна Йотова реагира: „Решението за ресора на българския комисар не може да се взема "на тъмно". От първата официална визита на вицепремиера и външен министър г-жа Габриел в Европейската комисия липсва най-важната новина - какъв ресор ще получи новият български комисар.
За пореден път започват спорове кой ще заеме поста, но няма и дума какъв е този пост. Защо всъщност отиде външният ни министър? Какво договори? Или както обикновено се случва, търсим работа на човека, а не човек за работата”. Критиката, насочена към Мария Габриел, се възприе и като атака срещу Илиана Иванова, която е сочена като по-вероятния избор за български комисар заради нейния пол. Усещането на всички е, че мястото на Габриел ще заеме жена.

Административно

Кандидатката на ГЕРБ-СДС запази хладнокръвие и отговори административно: „Ще се радвам да коментирам темата в повече детайли, след като бъдат спазени всички официални процедури по номинациите. Винаги съм изпълнявала задълженията си с професионализъм и интегритет, представлявайки страната ни в Европа през последните 14 години. Ще продължа да го правя във всяка моя бъдеща роля”.

На 47 години, магистър по международни финанси, бивш общински съветник и евродепутат от ГЕРБ. От 2013 г. е член на Европейската сметна палата. От ГЕРБ я представят като „утвърден икономист и познато лице в европейските институции”. Била е част от тима, изготвил антикризисната програма на ГЕРБ, с която партията влезе в политиката през 2009 г. Говори английски, френски, немски и руски.

Родена е на 14 септември 1975 г. в Стара Загора, завършила е езиковата гимназия „Ромен Ролан” там, а през 1998 г. се дипломира с бакалавърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. През 2004 г. защитава магистърската си дисертация по международни финанси в Thunderbird school of Global Management, Аризона. Работила е в американски финансови и банкови институции и е била координатор по международни финансови институции в Министерството на земеделието и храните у нас. Нищо общо с ресора, който покриваше Мария Габриел. Но преценката с какво точно би се занимавала, ако бъде избрана, ще бъде взета от Урсула фон дер Лайен. Дали Мария Габриел е лобирала за колежката си по време на визитита си в Брюксел, никой не казва. Но коментарите в парламента са в тази посока.

Етикет

Зодията на Илиана Иванова е Дева. Постът на еврокомисар би й лепнал безупречно като официалните костюми, които обикновено носи. Точно такива ще са и изявите й – делови, спретнати, добре фризирани и строго официални. Без емоции и нюанси.

От публичния образ на Иванова се вижда, че е далновидна и упорита, не обича дискомфорта, залага на точността и преценява внимателно всеки детайл. Работи и живее по предварително определени графици и спазва всички процедури. Практична, не рискува и не изпада в крайности. Сдържана в чувствата и емоциите си. Дори когато се усмихва, в изражението й има известна скованост. Такава я помнят й съучениците й в Стара Загора – типичният образ на отличничката, готова винаги да вдигне ръка и да каже верния отговор.

Защо една успяла в кариерата си жена, утвърден икономист, би искала да е европейски комисар, което в общоприетите представи е вид чиновнически пост? Илиана Иванова може във всеки един момент да напише реферат на тази тема – участвала е и преди в разговори защо младите хора искат да стават чиновници. Стриктна и прецизна, тя се поддържа внимателно и винаги е загладена и пригладена, с безукорна прическа на снимките, които споделя. По същия начин прецизно и внимателно, без нито един стърчащ косъм, тя може да формулира въпроси на всякаква тема. Например като евродепутат се занимаваше с „блокадата на българо-гръцката граница, което е нарушение на общностното законодателство”. Българска икономика, бизнес, общностно законодателство – идва й отвътре да се занимава с такива процедури и да призовава за намиране на бързо и ефикасно решение на проблемите. Такъв човек спазва правила, но рядко ги създава.