0

Д ържавната консолидационна компания може да бъде закрита или преструктурирана. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на пресконференция вчера. Той посочи, че сега се прави задълбочен анализ за възможностите с оглед на това да не се рискува хората да загубят работните си места. Целта ни е да фокусираме държавните предприятия към ДКК в четири основни ключови индустрии - чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини, каза Богданов.

Цел

Той напомни, че целта, с която е създадена компанията, е била държавата да обедини дружества с миноритарен дял, които да могат да бъдат продадени, но това не се е случило. По думите му се е създала възможност за възлагане, превъзлагане между държавни предприятия, вследствие на което са се генерирали щети в размер на 700 млн. лв. Богданов обаче заяви, че не се обмисля приватизация на държавни компании. Идеята е да започнат да работят на пазарен принцип.

Предвижда се също така да бъдат намалени членовете в бордовете на държавните предприятия. Към момента са 70 човека, като идеята е да са 20 или 30 души.

Средства

Богданов коментира още, че до края на март изпълнителят на проекта за нов правителствен комплекс, който получи над 79 млн. лева с ДДС, ще възстанови още 13 млн. лева, а по-голямата част от оставащите около 20 млн. лева ще бъдат върнати до края на март. В началото на януари вече бяха възстановени 45 млн. лева.
По темата за язовирите Богданов каза, че заедно с МРРБ се подготвят законодателни промени, с които да се даде възможност за узаконяване на обектите, които са ремонтирани по надлежен ред и качествено. По констатираните нарушения по ремонта на язовирите, за които прокуратурата се произнесе, че такива няма, министърът каза, че съдът е сезиран.

В отговор на въпрос по предстоящата правителствена ротация, министърът каза, че това са политически решения, в които екипът на министерството не участва. За нас е важно да показваме реално свършената работа и приоритетите, които ние сме си задали, допълни Богданов.

7 млрд. лв. инвестиции у нас през 2023

Една от основните задачи е членството на България в Шенген и еврозоната, присъединяването на страната към ОИСР. Ще се работи и за отварянето на нови пазари за българския бизнес и за привличането на инвеститори. Богданов напомни, че за миналата година, по данни за десетте месеца, има рекорден по думите му ръст на инвестициите в страната, които са близо 7 млрд. лева. Ключови нови пазари за тази година ще са Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Виетнам, Република Корея и Япония, каза министърът.
В подкрепа на потребителите платформата по кампанията "Достъпно за вас" се очаква да прерасне в основен инструмент, с който да се повиши информираността на хората при прехода от лева към еврото. Зам.-министър Шотев коментира още, че в момента се прави анализ дали да бъдат включени нехранителни магазини и аптеки, които също имали интерес.