0

В ладишки корони и жезли, принадлежали на пловдивски митрополити отпреди почти 4 века, ще могат да видят жителите и гостите на Града под тепетата. 

Изложбата с лого „Из църковното минало на Пловдивската Света митрополия“ бе открита снощи в храма „Свети Димитър Солунски“ в Стария град. Тя се осъществи с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който отслужи тържествен молебен. Експозицията с безценните артефакти ще остане отворена в продължение на месец и е с вход свободен. Посетителите ще могат да видят експонати, които никога не са показвани.

Сред тях са напрестолен кръст с поставка с гравиран надпис „†Пловдивски митрополит Максим“, принадлежал на Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.), Архиерейска корона от края на XVIII до началото на XIX в., потир с гравирана датировка от 1659 г. и ктиторски надпис на дарителите му. Датировката съвпада със служението на  Филипополския митрополит Гавриил (1636-1673 г.). Друг интересен експонат е архиерейски жезъл с гравирана датировка 1784 г., принадлежал на Филипополския митрополит Кирил, който е управлявал епархията в периода 1780-1808 г.

Плащаница

Ето какво обясни още за медиите отец Емил Паралингов от църквата "Света Параскева" - завеждащ иконохранилището и музейната сбирка на Пловдивската митрополия: „Ще покажем 11 артефакта. Всеки от тях има непреходна стойност, защото е част от историята на нашата църква и нашия град. За мен лично най-ценни са иконите. Те са изключителни като иконопис, която вече не се среща в другите храмове на Пловдив, както и в манастирите от нашата епархия. Една от тях е на великомъченик Георги Победоносец – Кападокиец. Иконата идва от родното място на светеца – Кападокия, и е много стара. Другата е на Света Богородица Вратарница. За мен те са водещите в нашата експозиция. Датирани са съответно от XVI и XVII век, но може и да са по-стари. Ще покажем и плащаница от времето на Пловдивски митрополит Паисий( 1857-1861). Изработена е в Константинопол в края на XVIII - началото на XIX век и като нея има известни само още две такива“.

Публиката ще има възможността не само да види впечатляващите артефакти, но и да научи каква е функцията и символиката им в богослужението.

Старт

Изложбата „Из църковното минало на Пловдивската Света митрополия“ даде старт на тримесечния фестивал „Лято в Стария град“ .Той е организиран от агенция „Антракт” с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от културния календар на града за 2024 г. В следващите три месеца архитектурният резерват ще бъде сцена на поредица от концерти, танцови ателиета, изложби, турове с екскурзоводи и много други. Всички събития от програмата са с вход свободен.