0

Н а морския бряг край Бургас може да попътувате назад във времето. Районът на Южното Черноморие е място, където древни руини разказват хилядолетни истории за славни битки и кръвопролитни нашествия. Старинен Несебър е градът, от който си заслужава да започнете туристическия си маршрут. И до днес тук са запазени руините на древна Месембрия с внушителните крепостни стени, които бранели града от врагове.

Закрила

За богатство на Несебър са кръстосвали оръжия траки, гърци, римляни и прабългари. Невероятното историческо богатство е оцеляло през вековете и днес е под закрилата на ЮНЕСКО. Сред най-ценните културни паметници са старинните, богато украсени църкви, оцелели непокътнати до купол в продължение на цяло хилядолетие. В древността на малкия полуостров е имало над 30 православни храма, половината от които са запазени до днес. Сред най-блестящите образци от тази епоха са църквите “Св. Стефан” и “Св. Йоан Кръстител”. Може да видите всеки от храмовете, ако потеглите по маршрута на „Духовния път”.

На връщане към Бургас не пропускайте да се отбиете в античната куполна гробница Хероон. Ще я откриете вляво от пътя за Поморие. Древното чудо на архитектурата било построено през II – III век сл. Хр. и възкръсва през 1975 г., когато при изравняването на могила е открито богато погребение на тракийската жрица и лечителка Лесескепра, живяла в края на I в. пр. Хр. Мавзолеят се състои от две предверия, разположени в началото на коридора, дромос и централна камера. Следи по входното стъпало подсказват, че тук е имало двукрила врата, използвана многократно. Това означава, че не се касае за обикновена гробница, а за мавзолей, в който често са били извършвани религиозни ритуали.

Митница

Другото чудо, което си заслужава да видите, е археологическият резерват Деултум, разположен на 15 км западно от Бургас. Тук е открита и единствената проучена в Европа средновековна митница. В нея Византия изплащала ежегодния си данък на България, свидетелства открит митнически печат.

Невероятна история разказват античните терми на Деултум. Освен че са били прочут спа център, те са били и луксозен публичен дом. Жрици на любовта разливали вино и продавали телата си на римските легионери срещу злато и сребро. Древният бордей си имал и любопитен фейсконтрол, който може да се види и днес. Здравеняци пазели портата на термите и пускали при жриците мъже с достатъчно големи ходила. Всеки клиент заставал върху издялани в камъка стъпала, за да премине фейсконтрола, в случая кракоконтрола.

Само на крачка от Бургас са прочутите императорски бани „Акве Калиде” и светилището на Трите нимфи. Тук може да видите как е изглеждал първообразът на древния спа център. Първите сведения за баните датират от времето на Филип II Македонски (IV в. пр.н.е.). Този голям балнеологичен център процъфтява с векове, посещаван от болни от близки и далечни краища, сред които римски и византийски императори, български царе и османски султани. Запазено е описанието на съпругата на император Тиберий II, която около 580 година успешно се излекувала в Термополис и в знак на благодарност подарила императорската си мантия на местната църква.

Пагубни за древния спа център се оказали нападенията на рицарите кръстоносци през 1204 г. Латинският император Хенри ІІ заповядал да изгорят града, след като брат му Балдуин Фландърски бил пленен от българския цар Калоян. През 1562 г. тук пристигнал султан Сюлейман ІІ. Като благодарност за излекуваната подагра той заповядал да бъде изградена нова баня върху опожарените римски басейни.

Вампир

Трийсетина километра на юг от Бургас ви очаква Созопол - мястото, което е особено красиво в края на лятото и през есента. Това е градът, който пази мощи на светци и вампир. Може да се поклоните пред мощите на св. Йоан Кръстител, които бяха открити през 2010 г. на малкия остров Св. Иван, за които вярващите казват, че са чудотворни. Останките на прочутия вампир Кривич пък ще откриете в местния археологически музей. Още на юг, край Приморско, може да се потопите в древните ритуали на траките в мегалитното светилище Бегликташ. Българският Стоунхендж омагьосва с величието на гигантските каменни олтари, върху които древните извършвали жертвоприношения, за да омилостивят боговете.

Крепостта Акра край Черноморец е друго забележително място, което не бива да подминавате. Днес един от античните квартали е потопен в морето. Приблизително 1/3 от сградите са потънали на дъното и те са превърнати в неповторима подводна атракция. Историци сравняват крепостта с древноримския Помпей.ю

Романтика на Света Анастасия

Отделете време и за романтично пътешествие по море до единствения обитаем остров у нас - Света Анастасия. Днес островът е вълнуваща туристическа атракция. Туристите могат да отседнат в реставрирания манастир, чиито килии са превърнати в уютни спални. На острова има ресторант и църква, както и малък кей, до който има редовен морски транспорт.