0

Н ай-ниската ученическа стипендия да стане 25 лева, а всички останали да се вдигнат с 20%, предлага просветният министър проф. Галин Цоков. Той представи бюджета за образование пред ресорната комисия в парламента. 

В момента стипендиите за ученици са от 21 лв. до 60 лв., но стойностите не са променяни от години, а инфлацията отдавна ги е изяла. За увеличението са необходими 2,6 млн. лева, уточни министърът.

Сметки

Номинално парите за образование са повече в бюджет 2023 г., но реално са по-малко, коментираха пък депутати. Остава правилото учителските заплати да са 125% от средната работна заплата, като в бюджета по това перо са заделени 465 млн. лева. Предвид това, че минималната заплата става 780 лв., за покриване на ръста й са заделени 59 млн. лева. Тъй като депутатите в миналия парламент приеха учебниците и помагалата за децата от 1-ви до 7-и клас да са безплатни, малко над 11 млн. лева са определени за тази цел. Почти толкова са и парите за безплатен транспорт на учениците, в чиито населени места няма училище. Още малко над 13 млн. лева са определени за професионалните паралелки от защитени специалности.

В момента стипендиите за ученици са от 21 лв. до 60 лв. Проф. Галин ЦоковБГНЕС, БТА, stolica.bg

 В момента стипендиите за ученици са от 21 лв. до 60 лв. Проф. Галин ЦоковБГНЕС, БТА, stolica.bg
БГНЕС, БТА, stolica.bg

Липси

746 училища са без физкултурен салон, коментираха депутати по време на дебата в парламентарната комисия. За да се изградят, са необходими 240 млн. лева, още 100 млн. лева за ремонт и изграждане на студентски общежития. Тези средства обаче ще останат пожелателни в тригодишната прогноза от 2024 г. до 2026 г. В бюджета няма предвидени пари и за безплатен транспорт на учители и друг педагогически персонал. Още 6 млн. лева трябват за ремонтни дейности по базата на МОН. Ремонти са необходими и във висшите училища. „Има необяснимо разминаване в средствата за различните университети“ , коментира обаче Ирена Анастасова от БСП. 

Висше

Крайно време е да се нормализират и заплатите на академичния състав, но увеличението трябва да е осезателно за асистенти и доценти, които вземат ниски заплати, а не за ректорите, смята проф. Андрей Чорбанов от ИТН. Сега заплащането на доценти е увеличено с 50 лв. и става 1750 лв., което и близо до учителската заплата. В предложения бюджет за образование за 2023 г. допълнителни пари са заделени освен за възнагражденията на академичния състав, за увеличаване на качеството на обучението - 16 млн. лева. 10 млн. лв. са за ръст на студентските стипендии, 14 млн. лева за стипендии на докторанти и 6,8 млн. лева за студентски столове и общежития.

Наука

Оказва се, че България е една от шестте страни в Европейския съюз, която отделя под 1% от брутния вътрешен продукт за наука. За образование пък са заделени тази година 4,1% от БВП при планирани 4,5%. „Процентът за дадена година не може да е по-нисък от миналогодишния, този текст в Закона за предучилищното и училищното образование е изстрадан“, коментира и бившият просветен министър Красимир Вълчев, сега депутат от ГЕРБ. Той подчерта, че това се случва за първи път от 2015 г. Според Вълчев най-лесно се режат пари от образованието и сега заради инфлацията ще се работят по-малко дейности, които ще струват по-скъпо. В дебатите по бюджета за образование участваха и представители на работодателите, на БАН, на браншови съюзи, които изказаха своите искания и опасения. В крайна сметка бюджетът за образование не беше приет на първо четене в комисията, предстои гласуване в пленарна зала. 

Търсят се пари за детските градини

Заплатите на педагогическия персонал в забавачките трябва да са колкото са учителските, коментираха депутати. Липсва достатъчно финансиране и за храна на малчуганите заради високите цени на хранителните продукти. Решението от предишния парламент родителите да не плащат такса според някои от народните представители е взето недалновидно. Други пък смятат, че таксите, които далеч не покриват издръжката на детските градини, не са толкова важен фактор и е необходима държавна политика за развитието и възпитанието на най-малките. По-високи заплати на целия персонал в детските градини пък ще задържат кадрите, тъй като има хроничен недостиг в повечето детски заведения, голяма част от работещите са на пенсионна възраст.