0

Д иректори на училища рекетират родители със суми между 20 и 70 лв. за хигиенни материали. Това показа проверка на „Телеграф“ в пика на родителските срещи тази седмица. Средствата се събират и държат от касиерите на класовете. Директорът на 51-во СУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров коментира пред „Телеграф“, че това е остаряла практика, не е редно да се случва, но някои го правят по инерция. Председателят на Съюза на българските учители Янка Такева се възмути, че тази практика още съществува и изрази учудване защо директори и учители си ритат трудовите книжки, играейки си с огъня. Тя беше категорична, че тази дейност е незаконна и че има достатъчно пари в системата, за да се обезпечат нуждите.

Схемата

От години събирането на пари първоначално задължително, а след това като „доброволно“ дарение продължава и днес. Това се случва въпреки писмото на образователния министър Красимир Вълчев, който преди години забрани събирането им. В резултат на това се появи т.нар. родителско настоятелство, което чинно изпълнява нарежданията на директора, чийто вестоносец е класният ръководител. Така практиката продължава и днес, само че цялата отговорност е прехвърлена на родителите, а директорите се оправдават, че това е по желание на майките и бащите, които искат подобряване на условията. Другият претекст за събиране на пари е да има сума, с която касиерите да плащат екскурзии, театър и подобни активности, за закупуване на подарък на класните, а има и случаи, в които класните казват да се купят хигиенни материали, които касиерите им предават и те се използват в училището.

Пари

По думите на директора Асен Александров и председателят на СБУ Янка Такева в единния разходен стандарт на ученик са заложени средства за тоалетна хартия и сапун. Александров допълва, че сумата е 25 лева, но тя е недостатъчна, тъй като в нея се включва не само набавянето на хигиенни материали, но и поправка на счупени кранчета, чинове и пр. Според него перото „консумативи“ да се разделят по типове, както и да се увеличат средствата за тях. Той признава, че в училището му от 10 години не се събират такива пари, както е и в много други, но все още не са малко тези, които продължават да го правят. „Не е редно това нещо. С тези пари не могат да посрещнат тези разходи. Това е някаква изостанала традиция, която е безсмислена“, смята Александров, но одобрява събирането на средства за закупуването на помагала и учебници от училището. По думите му не всички родители дават пари, защото това не е задължително. Нашата проверка обаче установи, че чинно се изисква всеки родител да даде своята лепта независимо дали иска или не, а тези, които все пак успеят да се опълчат – биват гледани с лоши очи и обсъждани от другите. По изчисления на директора за едно малко училище с 300 ученици са необходими 10 000 лева за набавянето на тоалетна хартия и сапун за година и е убеден, че всяко училище поне това може да си позволи. Директорът споделя, че рулата с хартия в тоалетната изчезват изключително бързо, защото децата си играят с нея, слагат я в казанчето, замерят с нея. По отношение на закупуването на тонер и хартия – това трябва да е ангажимент изцяло на школото, категоричен е Александров. Председателят на СБУ Янка Такева каза, че тази практика е абсурдна и тя знае, че такава практика има в детската градина. Такева заяви, че учителите нямат право да взимат пари от родителите и да ги предават на директора или да ги задържат в себе си. „Това е нарушение. Апелирам към директорите и учителите – недейте да пипате пари, които събира училищното настоятелство. Те да си купуват и харчат парите по предназначение. Чудя се защо колегите си подритват трудовата книжка за една тоалетна хартия, това е работа на настоятелството“, коментира тя и споделя, че има двама директори, които са уволнени по така причина. Председателят е категоричен, че в системата има достатъчно пари за издръжката на учениците.

Събират се пари и за застраховка на децата

* Елена Дюлгерова

31 500 ученици в област Стара Загора посрещнаха първия учебен ден, от които 2680 са първокласници. Минимум 100 лева събират родителите в рамките на учебната година – предимно за помагала, но отделно и за консумативи и застраховка. Мария Андреева е майка на ученик в 5-и клас. „Родителите внасят застраховки за учениците, които отиват в касата на училището. Харчове има и за хигиенни материали за общо ползване, както и разпечатване на учебни материали. Не е задължително, но е честа практика събраните пари да се ползват и за подаръци на учителите по разни поводи“, разказва тя. По нейни изчисления 100 лева стигат за една година, като само помагалата са между 30 и 50 лева и се купуват в началото на годината. Оттам нататък целта е да се внесе резервна сума, за да не събира касиерът през месец по 5 лева за това и онова, защото е досадно, отнема време, а и касиерът върши всичко доброволно и естествено желаещите за тази чест не са много“, разкрива още Андреева.

Стипендиите на учениците са унизително ниски

Стипендиите на учениците са унизително ниски. Това заяви пред „Телеграф“ директорът на 51-во училище Асен Александров. В момента отличниците получават по 35 лева на месец, а т.нар. социална е в размер на 30 лева, като тя се изплаща и през летните месеци. „Аз съм получавал 20 лева стипендия преди 50 години. Тогава 20 лева бяха пари и можеше да се купи нещо. Днешните са почти символични“, коментира той. Правим изчисление, че дете не може да си купи баничка и боза на ден. Според директора стипендията трябва да стане минимум 100-150 лева, за да бъдат мотивирани децата да постигат високи успехи в училище. „Догодина правителството дава 83 млн. лева за безплатни учебници в гимназиален етап, което е безсмислено. Настоявах, вместо да се печата хартиен учебник, да се осигури безплатен електронен и в училището да има хартиен, ако някой иска да си вземе“, заявява Александров. По негови изчисления този вариант ще струва на държавата 25 млн. лева, а спестеното ще може да се използва за увеличаване на стипендиите, за да се насърчават отличниците и да се подпомагат бедните. Той разкрива, че друг проблем е ограниченият бюджет, който се дава на школата и се разпределя между децата. „Колкото повече отличници има в едно училище, толкова по-малка стипендия получават те“, обяснява той. За това настоява бюджетът да се увеличи, за да може всеки отличник да получава по 100-150 лева, а не тя да се разпределя между всички, защото тогава е трудно изплащането и по 35 лева на месец.