0

Р амките, които много училища в страната инсталираха заради COVID-19, освен че мерят температура, засичат и дали минаващият под нея носи оръжие, т.е. играят ролята на металдетектор. Това е малко известен факт, който ни разкри директорът на столичното 140-о училище „Иван Богоров“ Мая Зафирова. Тя подчерта, че наличието на тези рамки не е задължително и в нито един документ не е разписано такова задължение. Поводът „Телеграф“ да повдигне темата за сигурността в школата стана инцидентът, при който 14-годишно момче в Белград нахлу в училище с пистолет и уби 8 ученици и охранител. Според Зафирова сигурността в българските школа е на ниво. „Минавайки през рамката, ако има оръжие или метал, тя започва да пищи много силно“, обясни тя. Директорът сподели, че като училищни власти нямат право да претърсват, както полицаите, особено ако е външен посетител. „Ако е ученик, го каним да докаже, че няма нещо съмнително. За щастие досега не ни се е случвало рамката да пищи и се надявам в бъдеще да не ни се налага да стигаме до предприемане на мерки“, коментира тя. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-о училище Диян Стаматов коментира, че почти всяко училище и детски градини в България разчитат на жива охрана под формата на портиер и охранител, за които са осигурени средства. Според него на учениците не трябва да се гледа като на заплаха и в тази връзка добави, че всеки един от тях може да вкара оръжие в училище, като го постави в раницата си и че те не са подложени на контрол, тъй като те излизат и влизат в училище по всяко време. „За голямо съжаление няма как да останем извън такъв тип агресии. Напълно е възможно скоро да сме обект на модерни агресивни инвазии, които са в резултат на някакво личностно поведение на даден човек, ученик или гражданин и тук бдителността на всеки е изключително важна“, смята той.

ТРАГЕДИЯТА В БЕЛГРАД: Затварят в психиатрична клиника ученика, открил стрелба в училище

Мерки

Мая Зафирова обясни, че нормативно имат утвърдени правилници и планове за сигурност, които посочват как да се действа още от влизането в двора към портала. „След влизането в портала имаме човек, който стои на входа. Имаме от тези металдетектори, които са непрекъснато включени. Има и план за действие при получаване на бомбена заплаха. Също така училището е снабдено с турникети. За сигурността следят още дежурни учители, които изискват ученическа лична карта, ако не разпознаят някое дете. Налице е и изградено видеонаблюдение с 38 камери в училището, което според нея е довело до значителен спад на конфликтите и инцидентите. Тези методи се прилагат и в много други училища както в столицата, така и в страната.

Поли

В няколко столични училища пък са поставили и системи за лицево разпознаване. Едно от тях е 51-во СУ „Елисавета Багряна”. Според директора Асен Александров това не е толкова скъпо и училищата могат да си позволят да заплатят от бюджетите си за такава система. По думите му именно пропускателният режим е основният фактор за сигурността. Той сподели още, че опитите за затягане на мерките и контрола често срещат отпор от страна на някои родители или на част от обществеността. „Дори за лицевото разпознаване имаше родители, които коментираха, че това са лични данни и не е редно да се използва такава система. Така че освен нея сме поставили и пропуск с чипове“, каза Александров и добави, че за разлика от други училища по света нашите ученици не стоят по цял ден в училището, а напускат пределите му по няколко пъти. Също така директорът подчерта, че достъпът до двора е свободен и опитите за ограничаването му среща сериозен отпор от местните.

МВР им разпореди: Даскали разпитват терористи за бомби

„Ако заплахата за бомба е подадена по телефона, даскалът или охранителят, вдигнал слушалката, ще трябва да разпита терориста къде е взривът, кога ще гръмне, какъв вид е. Целта е подателят на адския сигнал да бъде държан максимално дълго на линията и да се получи възможно най-много информация. Линията трябва да се остави отворена“. Тази заповед издаде МВР към школските ръководства. Процедурата беше разписана след серията бомбени заплахи преди месец. Тогава директори се оплакаха, че няма как да не евакуират децата, защото при евентуална реална заплаха отговорността ще е тяхна. Ако някой директор реши на своя глава да спре учебния процес, а не дочака полицията, ще бъде глобяван. Инструкцията за действие е 3 страници. Новото е, че ако например заплахата дойде по някое от мобилните приложения или имейл, получателят трябва незабавно да направи скрийншот (да направи снимка на екрана). Така ще се запаметят данните от терориста. Също така, докато дойдат органите на МВР, даскали, пазачи и директор трябва да направят бърз обход на местата за съмнителни предмети - раници, кашони, пакети.

Имат датчици за патрони и гранати: Продават ги за 15 бона

Врата металдетектор от среден клас се продава у нас средно за 15 000 лв., показа проверка на „Телеграф“. Рамката е снабдена с датчици освен за пистолети, ножове, температура на лицето, но и с още по-интересни. Например за куршуми, гранати, мобилни телефони, метални запалки. „Обикновено ги купуват по-богати училища, които залагат повече на охраната и пропускателния режим. Най-много взимаха в пандемията, но и тогава нямаше същински бум. Избираха разсрочено плащане“, коментираха няколко продавачи на детектори. По думите им цената на подобен уред за училище може да спадне и под 8000 лв., ако не се държи на дадени екстри. „Няма смисъл да хваща запалки или телефони, защото е ясно, че всяко дете е с мобилен. За запалките да не говорим. Охранителят ще полудее, ако пищи на всеки ученик“, допълниха продавачите.

По темата работиха: Владимир Христовски, Виктория Пенкова, Поли Пантева