1

24-годишният студент Георги Георгиев-Аршата, на когото предстои дипломиране в Националната художествена академия, спечели конкурса на Министерството на финансите за избор на лого, слого и бранд бук във връзка с предстоящото присъединяване на България към еврозоната, което се очаква да стане на 1 януари догодина.
Георгиев е от Пловдив, преподава в математическата гимназия в родния си град и в детска градина, участвал е и е печелил много други конкурси. Той ще получи 20 000 лева, с които МФ ще откупи авторските права. Логото е комбинация от 3 елемента – знака за еврото, трикольора и лицето на евромонета, обясни авторът. Слоганът, върху който той се е спрял, е „Единството е сила“. Младежът обясни, че за него бил вдъхновен от легендата за снопа със съчки на хан Кубрат.

Участници

В конкурса за лого, слоган и бранд бук са участвали 22 проекта на физически лица и фирми, като още в началото са били отпаднали шестима кандидати, които не покривали критериите.


Конкурсът е част от комуникационната кампания във връзка с приемането на еврото у нас, като целта е да се създаде обща визуална идентичност на всички институции, ангажирани с този процес.
България има реалистичен шанс да влезе в еврозоната от началото на 2025 г., както е планирала, заяви заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев, който представи избраното лого. Три от четирите количествени критерии се покриват от страната ни – за бюджетен дефицит, дългосрочен лихвен процент и ниво на дълга. С приемането на новия закон за БНБ вчера на първо четене от парламента България е на път да изпълни и единствения останал качествен критерий. Последният количествен критерий, който остава предизвикателство, е високата инфлация. 

Инфлация

Ножицата между инфлацията у нас и в еврозоната обаче се свива, посочи Яйджиев. Към края на годината се очаква инфлацията у нас да бъде с 0,7-0,8% над средната в еврозоната. На въпрос на „Телеграф“ дали се очаква Брюксел да изключи някои държави от критерия за инфлация, така, както стана при приемането на Хърватия, Яйджиев обясни, че това става по преценка на изготвящите конвергентния доклад. Той припомни, че от критерия за инфлация на Хърватия е била изключена Малта, защото се считало, че тя не била представителна за това, което се случва в еврозоната като цяло. През юни ще се разбере дали ще бъдем поканени в еврозоната от началото на 2025 г., като ще се гледа инфлацията до май.