0

П редседателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков отличи с почетни грамоти и плакети шестима виетнамски дейци за укрепване на дружбата с България.

Голяма част от тях са хора, които преди години са живели, работили или учили у нас. Наградите бяха раздадени на прием, организиран от родното посолство в Ханой и  Асоциацията за приятелство "Виетнам -България".

Желязков и депутатите от делегацията бяха посрещнати от местната общност в облекло с фолклорни мотиви. За повдигане на настроението бяха подготвили и изпълнения на български песни - "Моя страна, моя България" на Емил Димитров и "Една българска роза" на Паша Христова.

"България и Виетнам, колкото и да са далече, могат да споделят сходна историческа съдба - нашите народи са се борили за национално освобождение, за национално обединение, за достоен живот. Този път е бил труден, но е бил героичен", каза Желязков.

Той добави, че България и Виетнам са на пътя на ускорено икономическо развитие и търсят партньорства. Взаимните визити имат за цел да покажат, че трябва да сме заедно по този път на развитие на образование, наука и култура. Според него предизвикателстватя са големи, но сме се научили да вървим по трудни пътища.

Сред отличните е генерал-лейтенант доцент Ле Тху Ха, доктор по медицина. Тя работи дълги години в Централната военна болница в Ханой. От 2018 г. е зам.-шеф на Асоциацията за приятелство „Виетнам-България“, а от декември 2020 г. поема функцията на председател на регионалната структура в Ханой, в която членуват около 400 членове. Само 10% от тях не са учили или работили в България.

Грамота получи и Нгуиен Тхи Тханх Хъонг. Тя е работила в Националната администрация по туризъм на Виетнам, където достига до длъжността зам.-генерален директор. Оглавява Асоциацията за приятелство „Виетнам-България“ до 2023 г.

Доцент Хоанг Тхай Лан е третият отличен. Тя учи в СУ "Климент Охридски" от 1971 до 1974 г, а от 1981 до 1984 г. е научен сътрудник и докторант в Института за космическите изследвания на БАН. Бивш директор на Виетнамската академия за наука и технологии.

Нгуиен Чъонг Шън също в учил в България от 1968 до 1972 г. и се е дипломирал като инженер-практик в областта на електромашиностроенето.

С отличие се сдоби и Та Куанг Канх, който е работил в химическата фабрика „Виетчи“, както и Хоанг Ван Шанх -

дългогодишен директор на Университета  за повишаване на квалификацията в град Хайфонг.