0

Н аследници спират възстановяването на една от емблематичните някога сгради в старата част на Велико Търново – Стамболовия хан. Порутената сграда беше купена през 2019 г. от американския милионер Едмънд Бек, чието намерение беше да я възстанови във вида, в който е съществувала някога, и да я превърне в модерен хотел с подземни паркинги. След покупката на старата сграда обаче внезапно са се появили далечни наследници, които са предявили имуществени претенции към част от сградата и така осуетили за неопределено време реализирането на намерението. А през есента на 2022 г. почина и самият Бек и сега вече съвсем не е ясно ще бъде ли реализирано изобщо някога неговото намерение.

История

Стамболовият хан се намира на главната улица в старата част на днешно Велико Търново. Или по-точно е да се каже, че там се намират руините на някогашната сграда. Построен е през 40-те години на 19-и век от майстор Колю Фичето и е бил собственост на бащата и чичото на революционера хъш Стефан Стамболов. След построяването си ханът е бил триетажна постройка, излизаща на две улици. Заради денивелацията от източната страна сградата била на два етажа. Ханът разполагал общо с 18 помещения и един голям салон. На първия етаж откъм главната улица се е намирал официалният вход и търговските дюкяни, а на останалите два етажа били разположени занаятчийските работилници. Няколко стаи били обособени като малка хотелска част, в която имало и гостилница за уморени и гладни пътници. В хана на братята Стамболови през 1856 г. било подготвено въстанието на Никола Филиповски, известен като капитан Дядо Никола. Самият Никола работел в хана като майстор терзия. Загива в сражение с турците край габровското село Дончовци. След Освобождението част от помещенията на горните етажи били използвани за живеене.

Мисионери

През 1915 г. цялата сграда е купена от мисионерите на Евангелистката църква и в нея е отворен първият евангелски център в България. Този център продължава да съществува чак до 1949 г. След идването на комунистите на власт и предприетите гонения срещу свещениците от всички религии евангелисткият център в някогашния хан е затворен.

През 1968 г. сградата е купена от общината, която настанява в него семейства да живеят под наем. Отново в края на 60-те години старият хан е обявен за паметник на културата. Окръжният комитет на БКП взема решение бившият хан да бъде превърнат в хотел. Най-горният му етаж, излизащ на емблематичната Самоводска чаршия, е съборен. Дни след събарянето му решението на партията за преобразуването на сградата поради някаква причина е отменено и сградата така си остава без покрив и горен етаж. През 1980 г. в нея избухва и пожар.

Ремонти

През 80-те години са извършени няколко частични ремонта. През 1989 г. е взето решение Стамболовият хан да се превърне в Етнографски музей. Няколко месеца по-късно обаче дошла голямата промяна, свързана с падането на комунистическия режим, и идеята за новия музей пропаднала. А сградата е оставена бавно, но сигурно да се руши пред очите на хилядите наши и чужди туристи, посещаващи всяка година старата част на Велико Търново.

Преди десетина години сградата на почти напълно разрушения стар хан е купена от местен строителен предприемач за 230 хил. лв. След това самият предприемач продаде сградата на американеца Едмънд Бек, който обеща, че ремонтът и реставрациите няма да засегнат по никакъв начин външната визия на 180-годишната сграда.

Едмънд Бек спаси хана Хаджи Николи

Стамболовият хан не е първата старинна сграда във Велико Търново, която американецът Едмънд Бек реши да спаси и реставрира. Първият обект, който той купи, бе ханът Хаджи Николи, намиращ се на Самоводската чаршия. След като въпросният хан в продължение на десетилетия беше заключен с катинари и се рушеше, само за няколко години след покупката му Едмънд Бек го превърна в уникален комплекс, като съхрани изцяло неговия старинен външен вид. След хана Хаджи Николи мистър Бек купи и реставрира и още две старинни къщи с дюкяни отново на Самоводската чаршия. Милионерът купи и огромната сграда на стария хотел „Цар Борис“, намиращ се в подножието на чаршията. Преди сто години хотелът е определен от журналист от „Нешънъл джиографик“ като „Българския Уолдорф – Астория“. За цялостната си дейност по спасяването на културно-исторически паметници и забележителности Едмънд Бек е носител на награда „Велико Търново“ и на Старопрестолна грамота за принос в спасяването на културното наследство на България.

Старо Търново се разпада пред очите на туристите

Старата част на Велико Търново през последните 1-2 десетилетия бавно, но сигурно се разпада пред очите на хилядите родни и чужди туристи. Близо две трети от старите къщи в тази част на града са наклонени и на път да рухнат. Страшното е, че голяма част от тези къщи убийци са обитаеми и в тях доизживяват живота си старци самотници. Възрастните хора споделят с болка и тъга, че се страхуват за живота си, но не могат да направят нищо, защото нямат пари да ремонтират дори и покрива над главата си. Друга част от къщите убийци пък имат собственици, които живеят далеч от В. Търново. И дори да имат финансова възможност, те не полагат никакви грижи за имотите си в старата столица. В същото време обаче те не желаят и да ги преотстъпят на местната община, за да се грижи тя за тях или да ги разруши, за да не застрашават живота на минувачите.