0

„Струва ми се че обществото не е готово за нови избори.Не ги иска. Вероятно оставащите в управлението партии ще се опитат да се позоват точно на това – да кажат „последното, от което имаме нужда сега, е ново завъртане в парламента или нови избори. Затова нека се опитаме да караме така”. Това коментира социологът Първан Симеонов пред Нова телевизия след като стана ясно, че ИТН напуска управляващата коалиция.

„Ходът на Трифонов постига точно обратното на онова, което той казва. Той казва „Те се канеха да предадат Северна Македония. Ако Слави Трифонов напусне и неговият министър Генчовска напусне, това улеснява едно евентуално вдигане на ветото за РСМ. Второ, той казва, че страната влиза в агония. Истината е, че по-голяма агония ще бъде, ако страната се остави на правителството на малцинството, когато има глобални инфлационни процеси и война”, допълни Симеонов.

Според него правителство на малцинството може да зависи пак от Трифонов. „Тоест, може да се съгласи да подкрепи ключови негови решения, без да има министри. Българските политици трябва час по-скоро да спрат с тези неща. Три години България живее в антологични действия. Страната ни се нуждае от ясен план за стабилизация. И без друго наесен може да влезем в инфлационна спирала”, заключи социологът.

Според политолога Антоний Гълъбов пък ходът на ИТН не е изненада. „Това не беше емоционално решение, това не беше изненадващо решение”, коментира пред NOVA NEWS той. По думите му партията на Слави Трифонов е давала ясни сигнали, че се изправя пред все по-ясно противопоствяне основно с фигурата на Асен Василев и начина, по който се управлява бюджетът. „За мен най-критичната точка беше именно актуализацията на бюджета, а не толова Украйна или Северна Македония”, посочи Гълъбов.

„ИТН няма да се върне назад, а пресконференцията  на ПП показа истинската дълбочина на конфликта, който се е разгръщал през изминалите месеци” – подчерта още политологът.

Колегата му доц. Милен Любенов прогнозира, че гласуването на министрите ще мине. „Вероятно това гласуване за смяната на министрите ще мине, защото се случва в едно гласуване - оставката на министрите и избирането на нови министри. Така че, след като ИТН са решили да оттеглят своите министри от кабинета, те трябва да подкрепят на практика и избора на новите министри”, коментира той. Според него със 109 депутати е трудно да се работи в средносрочен и дългосрочен план, защото правителството е обещало промени, които вече 6 месеца не се случват. „И една от основните причини за това е ИТН, защото ИТН са имали редица резерви по отношение на реформата в правосъдието и в промяната на КПКОНПИ”, посочи политологът.

Коалицията буксува не от вчера и не от днес, коментира пред бТВ пък социологът Кънчо Стойчев.

„Не само аз, много колеги анализатори оценяваха участието на ИТН като най-рисковият фактор в четворната коалиция. Въпрос не беше дали, а кога ИТН ще натисне този червен бутон и ще направи така, че коалицията да се разпадне“, добави социологът Добромир Живков.

„Преди два месеца ви казаха в момента, в който започне драстично да падне подкрепата в партиите в управлението, специално ИТН са най-потърпевши от тази негативна тенденция, те ще се обърнат срещу другарчетата си и това и стана“, заяви политологът доц. Петър Чолаков. Според него вървим към нови парламентарни избори.

Според политолога Димитър Ганев най-вероятният сценарий е никой да не подкрепи кабинета. 

“Има такъв народ” губеше от участието си в правителството на Кирил Петков, заяви пред БГНЕС той. “От изборите през ноември досега партията на Слави Трифонов е загубила половината от избирателите си. Това е невидимата причина, поради която тя излезе от управлението, а видимите са търканията около кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ и бюджета на МРРБ”, обясни Ганев.

Той коментира и заявката на Петков да управлява с кабинет на малцинството. Политологът припомни, че България вече е управлявана от такъв кабинет през 1991 г. по времето на Филип Димитров, когато ДПС го подкрепят без да участват. “Това не е изключен вариант оттук-нататък. Петков каза, че ще предложат министри за овакантените места. Ще останат трите партии като ядро на тази коалиция и ще се надяват да получат подкрепата на друга формация и така да попълнят празнината от 12 депутати, която остави ИТН”, заяви Ганев. Той не вижда как могат да се компенсират тези 12 народни представители.

„Най-вероятният сценарий е никой да не подкрепи кабинета или да се състави ад хок коалиция, която да оформи някакъв бюджет. След оформянето му ще се влезе в конституционната процедура за раздаване на мандати“, прогнозира Ганев. Според него след това трябва да се види дали ще има нов кабинет в рамките на това НС.

„Не виждам вариант, при който „Продължаваме промяната“ да не участва в такъв кабинет. Т.е. тя ще е част от някаква по-голяма коалиция, ако се стигне до кабинет. Той ще бъде програмен или експертен с хоризонт няколко месеца. Това ще бъде кабинет тип „Беров“. Има някакъв процент да се състои“, смята политологът. Най-вероятният сценарий за него са избори в рамките на есента.