0

Р одни производители масово внасят полуфабрикати, основно от Полша, и ги пробутват у нас с етикет „кашкавал“. Това е заблуждение на потребителя, защото въпросните заготовки нямат нищо общо с технологичния процес, при който се прави кашкавалът, каза пред „Телеграф“ шефът на Асоциацията на преработвателите Димитър Зоров.

Европейските полуфабрикати се внасят, разфасоват, етикетират се у нас и директно заминават към търговската мрежа. В други случаи се „изпарват“ и така се доработват в кашкавал, който обаче не отговаря на технологията. Това е нелоялна конкуренция и убива възможността за производство на качествени продукти у нас, посочи Зоров. Той не се ангажира дали във въпросните полуфабрикати има мляко и какво е неговото съдържание. Но при цена на млякото в Европа от 1 лев (или 50 евроцента), сметките няма как да излязат. За 1 килограм разходите само за млякото са 10 лева, отделно има производствени разходи, за опаковка, доставка и т.н. Всичко заедно с ДДС излиза минимум 16 лева и е странно как тези продукти се продават по 12 лева за килограм, посочи Зоров.

„Телеграф“ установи, че освен от Полша, подобни продукти се внасят и от Германия. В една от големите вериги може да се намери кашкавал, от чиито етикет става ясно, че произходът му е немски. Според Зоров вече 85% от кашкавала на родния пазар всъщност е от полуфабрикати, внос от европейски държави. Д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните също потвърди, че вече масово се срещат на пазара такива заготовки. Не е ясно какви добавки съдържат, но се предполага, че са пълни с нишесте и гума.