0

Д вама чужденци, подсъдими в най-голямата афера у нас за контрабанда на прекурсори и материали за производство на синтетична дрога в особено големи размери, получиха присъди от по 15 години затвор от Окръжния съд във Варна.

54-годишният нидерландски гражданин Робърт Писени и 60-годишният му съдружник, белгиецът Курт Миделдорп, бяха задържани на 7 юни 2018 година и оттогава са във варненския затвор. Те бяха признати за виновни, че в периода от 26 януари 2017 г. до 16 март 2018 г., в Девня, в съучастие като съизвършители, при условията на продължавано престъпление, пренесли контрабандно през границата на страната 4 297,5 литра прекурсор

Пиперонил-метилкетон и 4 400 килограма прекурсор Алфа-фенилацетоацетонитрил, на стойност над 3 млн. лева. Прекурсорът трябвало да бъде доставен на действащи нелегални лаборатории на териториите на Холандия, Белгия и Великобритания, където се произвеждали таблетки „екстази“, предназначени за пазара на синтетична дрога на Азия и Латинска Америка през България за Европейския съюз. За организацията на контрабандния канал бил отговорен нидерландецът Писени, а намирането на подставени лица, фирми и транспорт за Нидерландия било поверено на живеещия в Бургас белгиец Миделдорп, който осъществявал логистичната подкрепа на територията на България.  

Предисторията

Досъдебното производство е започнало на 10 февруари 2017 г. по сигнал на служител на Митница Варна. По метода на анализ на риска на пристанище Варна-Запад е извършена проверка на контейнер, пътуващ с кораб от Лаос през Виетнам до Варна и с крайна точка Холандия. По документи контейнерът съдържал 14 400 литра почистващ препарат за прозорци. След лабораторен анализ се оказало, че 5 хил. литра от стоката е Пиперонилметилкетон (РМК), като веществото е директен прекурсор за производство на синтетичния наркотик MDMA.

Случаят е изпратен до Евроджъст, като българската прокуратура е потърсила с молби за правна помощ съдействие в Белгия и Холандия. Поискано било трансгранично наблюдение на установените в хода на разследването лица. Проведена била и координационна среща с участието на Интерпол и властите в Холандия, Белгия и Великобритания, където е било договорено контейнерът да бъде „пропуснат“ за осъществяване на контролирана доставка. Със съдействието на Варненската прокуртура били уведомени правосъдните органи на всички държави по пътя на контролираната доставка към Европейския съюз.

Последвала втора среща в Евроджъст в Хага през май 2017 г., след като постъпила информация, че на 30 май на Порт Варна-Запад се очаква 20-футов контейнер от Шанхай, който превозва по документи 10 457 кг. стеаринова киселина. Контейнерът бил с получател в Кралство Нидерландия, а организатори на канала от Китай през България за кралството са същите лица. Доставката на контейнера със стеаринова киселина била под контрол на българските служби до разтоварването му в софийски склад. При последвалия оглед се установило, че 350 кашона от общо 485 се различават по размери и цвят. Те съдържали 7 тона и 525 кг. алфа-фенилацетоацетамид. Веществото е препрекурсор за производство на амфетамин АРАА. Действията на двамата организатори на канала продължили да се наблюдават от българските и партньорските служби. Те установяват, че Писени подготвя за транспорт контейнер с 1,3 тона кокаин от Колумбия през Перу до Порт Варна-Запад.

Действително на пристанището във Варна акостирал кораб, на борда на който се намирал контейнер от Перу. Съдържанието му било декларирано като течен кози тор и проверката показала, че отговаря на истинското му съдържание. Това всъщност се оказва тест на канала за контрабанда на кокаин и за създаване на добра митническа история. На 16 март 2018 г. на Пристанище Варна-Запад пристига нов контейнер от Китай, в който сред превозваната по документи стеаринова киселина били открити 4,4 тона прекурсора АРААN (Алфа-фенилацетоацетонитрил), който се влага в директното производство на амфетамини. На 7 юни 2018 г. Писени пристигнал в България за среща с Миделдорп и български гражданин. Трябвало да бъде обсъдено изпращането на последната доставка на прекурсора АРААN за Испания. На срещата бил коментиран и адресът на получателя, както и бъдещи доставки на прекурсори и препрекурсори от Азия и на кокаин от Латинска Америка. Срещата е документирана от българските власти и тогава съучастниците са задържани.

Според събраната информация по разследването, двамата подсъдими се запознали чрез техни общи познати от криминалния контингент. Писени контролирал нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици, като набавял суровините за производството чрез директни производители от страни в Азия. Успял да изгради и контакти със страни от Латинска Америка, откъдето искал да доставя големи количества кокаин. Търсел морско пристанище в Европейския съюз, където под прикриващ товар, т.нар. „тапа“, да пристигат контейнери със забранените вещества от трети страни. Давал си ясно сметка, че трябва да бъде преодоляна външната граница на ЕС.

Мидедорп вече се бил установил да живее в България, като използвал контакта си с българка, с която се запознал в белгийски затвор. Там той изтърпявал присъда за международен трафик на 1 тон кокаин. Българката лежала в затвора пък за трафик на хора. След изтърпяване на присъдите си двамата заживели в Бургас, регистрирали и фирма. Писени и Мидердорп общували помежду си изключително предпазливо и с висока степен на конспиративност. Използвали устройства за криптиран чат, в който след получаване на съобщението, то автоматично се изтривало. И двамата подсъдими са осъждани в държави от Европейския съюз. Миделдорп участвал в международен трафик на наркотици, като първата му присъда е постановена в Белгия през 1988 г. Търпял е ефективна присъда от 7 години затвор за внос на 1 тон кокаин през пристанището в Антверпен.

И Писени бил част от европейския криминален контингент още от 1989 г. Осъждан е бли многократно – на 3 години лишаване от свобода за участие в престъпна организация, извършваща преднамерени действия по Закона за опиатите и за опиума, както и на 2 години лишаване от свобода за документни фалшификации и измами в съучастие с други престъпници. Според информация на митницата, цитирана от държавното обвинение, от прекурсорите и материалите за производство на синтетична дрога на контрабандния канал, са могли да се произведат наркотични вещества за над 6 млрд. долара.