0

И скаме средно по 30 000 лева от общината за счупен крак в резултат от накривени или липсващи плочки по тротоари, калпави бордюри или разместени шахти. Абсолютни рекордьори в това отношение са софиянци, които са завели искове в СГС за над 500 000 лв. само от началото на тази година, показа справка на „Телеграф“. Травмите са най-различни - от счупена челюст или ключица, до натрошена подбедрица, ръка или рамо.

Солено

От началото на тази година делата срещу Столична община са 70, като приблизително три от десет дела са заради изпотрошени крайници на пешеходци. Масово искове са от 26 до 50 бона, като най-големият е 61 000 лв. за счупена подбедрица заради дупка в кв. „Хаджи Димитър“. Дори солените съдебни такси, възлизащи на процент от исканата сума, не спират столичани да поведат битка с общината пред Темида. Инцидентите с потрошени крайници са от различни места в столицата - от „Красно село“ до „Младост“. Прави впечатление, че са на ключови булеварди - „Гоце Делчев“, „Христо Ботев“,„Константин Величков“ или пък на ул. „Екзарх Йосиф“ и на площад „Журналист“.  

Тънко

За разлика от столицата общините в областните градове засега се разминават по-леко с гнева на пешеходците, показа проверката на вестника. В Русе например постъпилите искови молби на пострадали от неравности по улици и тротоари са едва 8 от началото на годината, съобщиха от районния съд в града. Половината от тези случаи се отнасят за пострадали пешеходци. Най-голямо обезщетение иска 53-годишна жена – 8000 лв. за причинените й неимуществени вреди и 1872,40 лв., колкото е струвало проведеното лечение.

Заради незакрепена плочка пред зала „Арена“ гражданката паднала и счупила ръката си. Мъж пък твърди, че е счупил крака си, след като стъпил в дупка, за което е предявил иск Община Русе да му заплати 4000 лева обезщетение. Други двама пешеходци са получи охлузвания на коленете и са поискали съответно 3000 лв. и 2000 лв. за причинените им вреди. Община Варна бе осъдена да изплати 20 000 лева обезщетение на варненец, потрошил крак в необезопасена улична дупка в града. Инцидентът, при който мъжът е получил множество счупвания на левия си крак, е станал по време на работата му като шофьор за доставка на стоки до търговски обекти в града. Той спрял служебния си автомобил на улицата, за да извърши редовна доставка в близък магазин.

Слизайки от превозното средство, стъпил с десния си крак в пропаднала, необезопасена дупка на пътя. Последният най-пресен случай е с варненка, която т.г. осъди общината на 4552 лв. обезщетение след падане заради разбит тротоар. Жената се спънала в счупена тротоарна плочка на ул. „Никола Й. Вапцаров”, в района на бл. 11 в кв. „Чайка”, и кракът й попаднал в образувалата се дупка. При падането счупила лявото си рамо. Морската община трябваше да плати 7 бона обезщетение на варненка, която едва не загина заради рушащ се подлез. 16 бона плати за счупен крак община Добрич на жител на града, потрошил бедрото си на площад „Свобода“. Според решението на Окръжния съд по жалба на добричлията той пострадал при падане на площада, където се подхлъзнал и при падането се ударил.

От 500 до 1000 лв. претенции за потрошени коли

Освен за потрошени крайници общините често отнасят искове и заради счупени в дупки или шахти автомобили. Там исковете са за значително по-малко пари - средно между 500 лева и 1000 лева, и се завеждат от застрахователи. Шофьорите често се натъкват на необозначени дупки по трасето и в най-лекия случай се разминават със счупена броня, тас или спукана гума. Липсващи капаци на шахти, които не се забелязват в тъмното, също често стават причина за повреди в колите, както и паднали изсъхнали клони.

Шахта глътна дете

Дете падна в необезопасена шахта, дълбока около метър и половина, в Стара Загора. За инцидента, станал през пролетта на тази година, разказва майката Татяна Гюзелева. Тя пише във Фейсбук, че синът й е пропаднал в шахта на ул. "Любен Каравелов", докато баща му го прибирал от ясла. "За няколкото минути, през които бяхме там, имаше поне три деца, които можеха да пропаднат", обяснява Гюзелева. За щастие малкият се разминава с леки охлузвания на коляното.

* По темата работиха: Жанета Йорданова, Добромир Радушев, Елена Дюлгерова, Тереза Тренева