0

Л егендарният софийски кмет Иван Иванов ще се извиси във вид на паметник в цял ръст до метростанция „Васил Левски“. На това място, в близост до бул. „Драган Цанков“, се е намирал някогашният стадион „Юнак“. Мястото, където ще оживее именитият кмет, не е случайно. Именно там през 1933 г. софиянци посрещат водата от Рилския водопровод.

Иван Иванов, наричан още „некоронованият цар“, управлява столицата от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. (10 години, 3 месеца и 15 дни). Това време е наричано „златните 10 години на София“.

Снимки на скулптурата, дело на Борис Борисов, показа във Фейсбук бившият зам.-кмет по културата в София Тодор Чобанов. „Инициативата нямаше да е възможна без активността на колегата Вили Лилков“, отбеляза той.

Изпълнителят е избран с конкурс. Борис Борисов е автор също и на паметниците на Роналд Рейгън в столичния Южен парк, на фигурата на Алеко Константинов на бул. „Витоша“, на цар Калоян във Варна, както и на паметника на Иван Хаджийски в Троян, а в профила на Чобанов коментиращи не пестят хвалбите както за майсторската изработка на паметника, така и за благородната инициатива. Не пропускат да отбележат също така, че Иван Иванов е от Сливен, но това не му пречи да е един от най-успешните софийски кметове. По време на неговото управление започва планомерното изграждане на важни административни сгради, сред които Съдебната палата, Народната библиотека, Българска народна банка и Министерство на вътрешните работи. Изградени са също и централната сграда на Софийския университет, зала „България“, паметникът на Патриарх Евтимий, Музикалният театър, сградата на Столична община, Военното издателство и др.

След Деветосептемврийския преврат инж. Иванов е арестуван, а на 22 април 1945 г. е осъден от т.нар. Народен съд на смърт. След обжалване присъдата му е намалена на 15 години строг тъмничен затвор. На 9 декември 1946 г. е помилван и освободен от затвора, а през 1948 г. е съдебно реабилитиран.