0

Д о 29 декември София ще има нов главен архитект, който ще бъде избран чрез конкурс. Това обяви пред „Телеграф“ кметът на града Васил Терзиев.

Той коментира темата за първи път след освобождаването на арх. Здравко Здравков.

„Това е най-нормалното нещо в една администрация – едни хора да си тръгват, други да идват, по собствено желание, по желание на ръководителите. Това нещо няма да спре. Никой от нас не е вечен“, заяви Терзиев.

Кметът подчерта, че за него е важно работата за София да не спира да върви. „Изключително щастлив съм от присъствието на Богдана Панайотова, тъй като тя е един изключително подготвен, компетентен човек и с ясна идея какво иска да направи, да се опростят някои много важни процеси и най-важното да направим един честен конкурс“, коментира той.

Терзиев засегна и въпроса с временните назначения и подчерта, че е важно да се знае крайният срок за провеждане на конкурс и начинът, по който се случва.

„Това, което ние искаме да направим, е доста по-различно от това, което направиха с общинските дружества, където няма краен срок кога временните назначения могат да станат постоянни чрез конкурс. Беше направено всичко възможно кметската администрация да бъде тотално отрязана от целия този процес. Така както е заложено кметът дори няма да участва в избора на тези хора, дори като част от комисията“, добави градоначалникът и поясни, че това е в резултат на поправка, внесена от общинския съветник Карлос Контрера, чиито правни познания според кмета са много слаби, защото най-вероятно не е внимавал в часовете по Административно право.

Кметът увери, че докато не се изчерпат всички възможности тези новости да се променят, няма да се откажат. 

Проверка

Терзиев коментира подадения сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичния инспекторат.

„Това, което следва, е – борба с лошите практики, с изкореняването на корупцията и съмнението за нея. Крайната цел е и там, и в другите структури да има високи изисквания и достойно възнаграждение, защото само когато имаш високо заплащане и високи цели, и хора с определени разбирания, че служат на публичния интерес, тогава градът ще започне да се променя към по-добро“, заяви той.

Кметът коментира, че сметищата са един от многото проблеми в инспектората, за който са се затваряли определени очи и се е обръщала глава в другата посока.

„240 незаконни сметища, които съсипват езера, съсипват реки, съсипват нашата природа, тровят и мърсят средата около нас и реално всички плащаме сметката за това, че тази система не работи. Много е тъжна оглушаващата тишина как това не получава необходимия отзвук“, възмути се градоначалникът и добави, че очаква справедливост и професионализъм от всяка структура.

Метро

Кметът обяви още, че през 2027 година в София ще заработят 10 нови метростанции – три метростанции през „Подуене“, шест станции през жк „Слатина“ до "Цариградско шосе" и метростанция на бул. „Панчо Владигеров“ по линията на „Сливница-Обеля“, с които подземната железница ще поеме 46% от дневния пътникопоток в града.

„Всички проекти се движат с добро темпо, в сроковете, които са заложени. 2026-2027 г. ще имаме много лентички да режем, което е добре за развитието на града, транспорта, за възможността на изключително много хора да ползват удобен, бърз транспорт и да си оставят колите“, заяви Терзиев и добави, че са в процес на проектиране на нови 9 км. Директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев каза, че участъкът „Подуене“ - кв. „Хаджи Димитър“ и „Левски“, е завършен на над 50%.

Той заяви, че до края на октомври къртицата ще тръгне от „Цариградско шосе“ към „Слатина“, а в момента се провежда обществена поръчка за избор на изпълнител за продължението на линия 1 по бул. „Царица Йоанна“ в „Люлин“, което ще е с дължина от 2 км и с две станции. От думите му стана ясно, че за отсечката в „Студентски град“ предстои избор на проектант.