0

Д ве салати за лев и три връзки пресен лук или чесън за 1,50 лв. На такива цени върви зарзаватът на столичния Женски пазар, видя „Телеграф“.

За сравнение в магазините те се търгуват за 1,50-2,30 лв. за брой. Търговците са ги сортирали старателно и по-едрите марули струват левче за две, а ако са по-малки салати, ги разпродават 3 бр. за лев. Обичайно сме свикнали на пазара да редят отпред свежите салати, а отзад да ни слагат гнили и увехнали марули, но сега всичко се избира от клиента или преди това му се показва, разказват посетители на тържището.

Голямо оживление имаше на пазара в събота. Заради хубавото време млади и възрастни излязоха да пазаруват на ниски цени. А там високите цени, които са по магазините, изглеждат нереални и сякаш няма инфлация или увеличението е пренебрежимо малко.

Така, ако сме свикнали да виждаме щандове с краставици по 5-6 и дори по 8 лева за кило, то на столичното тържище най-високата цена е 3,50 лева за кило. Масово пък се продават по 2 и 2,50 лева. Доматите също са много евтини за сезона. Цената на кило върви около 2 лева, но има и розови по 1,80 лева. За да привличат клиенти, търговците поставят върху голямата купчина с домати, разчупен или срязани, за да се вижда, че не е кух отвътре. А там, където има свежа и прясна продукция, има огромни опашки както от пенсионери, за които пазарът е единственото място, където зарзаватът е по джоба им.

Другата разлика е, че ако в големите магазини зеленчуците са основно внос от Гърция и Турция, то на Женския пазар повечето са български, поне това излиза от твърденията на търговците. Масово табелите са за родни краставици от Петрич или домати от оранжерии в Пловдив. Продават се и български зелки, ябълки и други, като само бананите, портокалите и мандарите не са родно производство.

По-ниските цени на столичното тържище се дължат на комплекс от фактори, като едно от тях е, разходите за търговия се свеждат до наем на сергия и заплата на продавача. Другата причина е, че много от търговците не издават касови бележки и съответно не плащат данъци. Смята се още, че повечето стока, която се продава там, е с по-ниско качество и дори е контрабандно внесена, без необходимите документи.