0

К рака с извити нокти, достойни за велосираптор, пронизващи очи и неоново синя шия - южният казуар, е страховита птица от тропическите гори на Северна Австралия, но само с няколко хиляди останали екземпляра в дивата природата видът е застрашен от изчезване, предаде АФП. 

"Това е съвременен динозавър", казва Питър Роулс, председател на местна група, която защитава тези застрашени птици. Въпреки това е най-добре човек да се възхищава отдалече на казуарите с човешки ръст и 10-сантиметрови остри нокти. Защитавайки яростно територията си, страховитите пернати съскат и ръмжат, когато усетят заплаха.    

"Когато за първи път ги погледнете очи в очи, това може да бъде смущаващо, защото те имат пронизващ поглед и гледат право към вас", казва Роулс, признавайки, че пернатите създания изглеждат "малко свирепи". Тези нелетящи птици се срещат само в Австралия, на остров Нова Гвинея и на някои тихоокеански острови. 

Австралийското правителство ги смята за застрашен вид и изчислява, че в дивата природа са останали около 4500 екземпляра. Те са един от "ключовите видове", което означава, че играят съществена роля за поддържането на биоразнообразието и разпространението на семената на тропическата гора.
       
Ако южните казуари изчезнат, тропическите гори ще пострадат. "Вярваме, че ако успеем да спасим казуара, ще можем да съхраним и достатъчно от  местообитанието му, за да запазим живота на много други видове", обяснява Роулс.

Неговата асоциация полага много усилия за спасяването на страховитите птици, които на ръст достигат до 1,5 метра, а на тегло - до 75 килограма. 
       
Членовете й работят за поставянето на знаци, които насърчават шофьорите да намалят скоростта, за препроектирането на пътищата с цел осигуряване на по-добра защита на естествените им местообитания и поддържат болница за ранени птици.
       
Основните заплахи за южния казуар са сблъсъците с автомобили, изсичането на естествените им местообитания, нападенията на кучета и климатичните промени. През последните 300 години около сто вида от австралийската флора и фауна са изчезнали от планетата. По данни на Световния фонд за дивата природа (WWF) този процент вероятно ще се увеличи. 
       
Около 2000 вида са включени в списъка на застрашените видове на австралийското правителство и всяка година броят им се увеличава. Заплаха за тях остават климатичните промени, загубата на местообитания и инвазивните видове. 
       
Австралийското правителство е изготвило национален план за спасяване на тази емблематична птица, както прави и за много други видове, в сътрудничество с асоциации на коренното население и групи за опазване на природата.
       
Голяма част от усилията за опазване на природата в Австралия са съсредоточени върху защитата на "ключови видове" - концепция, разработена от зоолози през 60-те години на миналия век.