0

О ПГ удари държавата с 9 млн. лева, теглен е и кеш от 57 млн лева.

ГДБОП и НАП успяха да разбият групата.

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Националната агенция по приходите съобщиха в съвместен брифинг, че във връзка с разследване на организирана схема за укриване на данъци при търговия със зърно и торове, са констатирали, че от 2021 г. до средата на 2024 г. е нанесена щета на държавата в размер на 9 милиона лева.

Операцията е осъществена в София, Монтана, Враца и Плевен, като са претърсени 27 адреса. Задържани са девет души, обвинения са повдигнати на шестима, от които трима са задържани от съда за постоянно в ареста, един човек е с мярка "подписка", а двама - с "парична гаранция".

Ръководителят на групата е задържан и е с по-лека мярка за неотклонение, различна от задържане под стража, посочи Литов и добави, че всички арестувани са български граждани.

Действали са като са укривали данъци по две направления – при търговия със зърнени култури и торове. „При търговия със зърнени култури се дължи корпоративен данък, а при торове корпоративен и ДДС”, допълни старши комисарят.

„Установени са пълномощници на фирмите, като за периода едно от лицата е изтеглило на каса 57 милиона лева. Пари, които са служили да се създава привидност на сделките, че всичко е легално”, съобщи Литов.

Заместник-изпълнителният директор на НАП Евгени Нанков заяви, че групата е продавала продукцията си на производители, които Агенцията не може да установи. „При работата си престъпната група е създавала мрежа от фирми, които правят документална обосновка на продуктите”.

„Към всички участници в групата НАП е предприела мерки, извършват се контролни производства, събират се доказателства и се установяват фактори. Предприети са мерки за обезпечаване на задълженията”, посочи Нанков.

На фиктивните собственици на фирми са плащани между 500 и 1000 лв. Фирмата купувала зърнени и маслодайни култури, но от неустановени производители. Така спестявали корпоративния данък от 10%. Тази продукция е на специален режим и за нея не се дължи ДДС.

След това продавали на реални фирми, но на по-ниска цена заради спестените данъци. На второто ниво се опитвали да изсветлят паричния поток, защото вече имали фиктивни документи за произход на продукцията. Те я разпространявали към крайните производители. Бандата препирала парите като изготвяла фактури за нереални доставки. От това щетата е за 2 млн. лв.

С част от парите са купувани апартаменти, включително цяла сграда, както и луксозни коли. Един автомобил е иззет и има наложени обезпечителни мерки.

Досъдебното производство и действията се ръководят от Софийската градска прокуратура и към момента продължават действията по разследването. Във вторник беше гледана мярката на задържаните, има лица, които са оставени „под стража”, заяви заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Калин Литов.

*Източник: NOVA, БТА