0

- Г-н Иванов, високите цени на тока доведоха до поскъпване на всичко - храни, строителни материали и т.н. Какво отражение ще окаже това върху икономиката ни и може ли да доведе до по-голяма безработица, фалиране на фирми?

- Да, тенденцията е точно такава. По-високите цени на електроенергията, забавянето на компенсации и компенсирането в недостатъчен размер принуди предприятията да действат в две посоки. Първата е увеличаване на цените на продуктите. Тези, които не могат да ги увеличат заради сключени договори, прибегнаха до втората мярка, която е намаляване на разходи. Предприятията правят преоценка, като разходите за труд са най-еластичните, защото могат да бъдат да бъдат съкратени в кратък срок. Това съответно се отразява върху повишаване на безработицата. През първите няколко месеца на годината имаме повече освободени и регистрирани в бюрата по труда лица, отколкото наети на работа. Така че освободените надвишават назначените.

- Тоест фирми вече освобождават служители?

Да, така е. Няма такава масовост на явлението, но отчитаме такава тенденция.

- Много експерти изразиха мнение, че не очакват скоро по-ниски нива на инфлацията, но остават оптимисти. Вие на какво мнение сте?

- В асоциацията сме на същото мнение. Ако нямаме ясен механизъм, който да даде силен сигнал към предприятията, че независимо какво се случва на енергийните пазари бизнесът може да разчита на предвидимост по отношение на цената на енергията и природния газ, няма да има промяна. Нужен е адекватен механизъм за компенсация за повишените разходи. Тази несигурност ще доведе до продължаване на тенденцията. От една страна, имаме повишаване на цените на крайните продукти, а, от друга - увеличаване на безработицата и ускорено съкращаване на работни места. Това може да бъде прекратено единствено ако конфликтът в Украйна приключи. Едва тогава може да се успокоят цените на енергийните носители. Съответно това ще даде отражение за намаляване на разходите на електроенергия и природен газ. Тогава може да има по-голяма сигурност в бъдещите икономически условия в средата, в която ще функционират предприятията.

- Кои фирми ще прибегнат до съкращаване на персонал?

- Всъщност кризата ще удари не само малките фирми, защото всички имат разходи за електроенергия. Но малките фирми са най-потърпевши и те ще прибегнат до съкращаване на персонал, защото нямат резерв. Като имате предвид, че имахме две години ковид криза, шест месеца от които с повишени цени на електроенергията, няма как тези фирми да посрещнат предизвикателствата. Що се отнася до големите предприятия, те все още може да задържат квалифицирания персонал и да плащат завишените разходи посредством резервите си.

- Ще ви помогне ли наистина мярката с увеличението на тавана на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток, както поискахте? Ще ви компенсира ли донякъде?

- Да, това си беше нашето искане, защото в началото регистрирахме цени от 870 лева на Българската независима енергийна борса с ден напред, а в някои часове над 1180 лева. Таванът от 250 лева ограничаваше компенсацията и всъщност сметката за плащане е в размер на 700-750 лева за мегават, което е много. Увеличаването на тавана ще успокои до голяма степен пазара, защото се увеличава и абсолютната стойност на цената, на която ще бъде компенсирана. Преди беше около 550 лева, сега ще е 650 лева средна цена за март. Това ще успокои бизнеса, но по-големият въпрос е какво се случва след 1 май, защото няма яснота какъв ще бъде механизмът за осигуряване на електроенергия на достъпни цени за небитовите потребители. Знаете,че компенсациите бяха удължени до края на април.

- От 1 април отпада и извънредната епидемична обстановка, до какво ще доведе това за бизнеса?

- Специално за бизнеса няма да има кой знае каква промяна. Последните няколко месеца нямаше съществени ограничения за работа освен при заведенията за хранене и ресторантьорите. А и единствената програма, която действа към момента, е „60 на 40“. Но вече не е обвързана с епидемичната обстановка и ще продължи да действа до 30 юни. Поне така беше заложено. Така че няма да има кой знае какви промени за нас, които могат да доведат до сътресения на бизнес средата.

- Всъщност заради пандемията вече много работодатели напускат големи офиси и предпочитат да наемат по-малки площи. До каква тенденция доведе случилото се, освен че въведе хоум офиса?

- По отношение на работата от разстояние тя беше ускорено приета от бизнеса и се приложи през последните две години. В последните шест месеца наблюдаваме връщане на служителите в офисите. Но, общо взето, при фирми в IT сектора и служители, които работят предимно в офиси, се наблюдава смесена форма - има оптимизация на офисните площи, на работните места, залага се на и на споделени работни места. Пандемията до голяма степен накара фирмите да мислят до голяма степен за оптимизация на работата в офисите.

- Не наблюдаваме ли обаче парадокс -от една страна, бизнесът години наред алармира за дефицит на кадри, а, от друга, сега се налага да съкращава служители. Как ще работите тепърва?

- Наблюдава се такъв парадокс, но и двата акцента са действащи. Когато има икономическа криза, върви оптимизация на разходите, съкращаване на разходите за труд. Същевременно действащи предприятия, които се развиват, пък търсят работна ръка. Процесите не са еднозначни. В случая първите два месеца на годината наблюдаваме повече освободени, отколкото наети.

- А кога изобщо можем да говорим за повишаване на заплатите на служителите?

- За 10 години всъщност те само се повишаваха, а последните девет ръстът на заплатите превишаваше няколко пъти ръста на инфлацията. Тоест възнагражденията растяха много по-бързо от инфлацията. В последната година имаме също увеличаване на работните възнаграждения, и то с двуцифрен процент, но пък наблюдаваме и двуцифрен процент на инфлацията. Така че до голяма степен инфлацията изяде увеличените работни заплати. Мисля, че тенденцията тази година ще е към увеличение. Надявам се да има намаляване на инфлационните процеси, което да доведе до увеличаване на възнагражденията на служителите.

- Да разбирам, че очаквате нормализиране на ситуацията, ако се прекрати конфликтът в Украйна и се успокоят цените на тока?

- Цените на тока, на материалите, на метали, на всякакви суровини. Нормализирането на тези процеси трябва да доведе до подобряване на бизнес средата и ускоряване на икономическия ръст. Защото този ръст, който се предвиждаше за годината, трудно може да се реализира в тази ситуация.

- Пандемията наложи ли все пак някакви нови тенденции при кадрите, от които имате нужда?

- Пандемията доведе до промяна на изискванията на уменията на служителите. Все повече се търси да имат умения за работа в дигитална среда, за дистанционна работа, това бяха положителните страни на пандемията. Тя доведе до една ускорена дигитализация на бизнеса и работника.

Това е той:

Роден е на 19 септември 1977 г.

През 2000 г. завършва магистратура „Счетоводство и контрол” в Икономическия университет – Варна, след което получава няколко следдипломни квалификации и специализира право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”

От 2009 г. до момента е изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Заместник-председател е на Националния съвет за насърчаване на заетостта към Министерството на труда и социалната политика, член е на съвета към изпълнителния директор на Агенцията по заетостта