0

У чениците в 300 школа все още учат от сутрин до залез. Това показва справка на образователното министерство, предоставена на „Телеграф“.

Недостигът на класни стаи е основната причина, поради която директорите все още не са успели да организират учебния процес така, че да приключва до обяд. Липсата на свободно пространство в школския двор пък не позволява да се построи нова сграда, която да събере всички ученици. Така тези училища няма да успеят да преминат на една смяна, освен ако не намалят драстично приема.

Казус

Такъв е казусът със столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“. „Интересът към различни училища в София и в големите градове няма да позволи още дълго време да минат на едносменен режим. От друга страна, изграждането на нови сгради за училища също не е толкова лесно разрешим казус. За да бъде построена още една сграда в училище като в 119-о, тя трябва да е в близост до нашата. В действителност няма физическа възможност да построим такава“, разясни директорът Диян Стаматов. По думите му плавното и постепенно намаляването на приема може да окаже въздействие за преминаване в едносменен режим, но това ще бъде много бавен процес. „Със сигурност не мога да се ангажирам да кажа колко дълго може да продължи това. За да бъдем на една смяна, на нас ни трябва почти толкова сграден фонд, колкото притежаваме в момента. Това означава, че трябва да намалим приема си 50%“, заяви директорът на 119-о. Това обаче според него ще доведе до друг казус, тъй като няма да могат да се удовлетворят желанията на родителите. Затова и според Стаматов не е наложително всички училища да бъдат на една смяна. „Това е една самоцел, която няма как да се осъществи за някои учебни заведения в кратко бъдеще“, заяви директорът. Той допълни, че обучението на две смени не пречи за сформирането на целодневно обучение за 90% от учениците от 1-ви до 4-ти клас. По данни на МОН занимални има в 1765 училища.

Първенци

В останалите 2044 училища всички приключват с уроците до обяд, сочат още данните на просветното ведомство. В четири области всички учат на една смяна. Това са Габрово, Разград, Силистра и Смолян. Шефът на образователния инспекторат в Разград Ангел Петков сподели, че от близо 3 години 56-те школа в седемте общини в областта учат на една смяна. Ремонти, отстъпване на нови сгради или размяна на базите на някои училища са помогнали да се сложи край на занятията по тъмно. Преди това ОУ „Васил Левски“ и ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ са били в една сграда. Близо 500 ученици от математическата гимназия обаче са преместени в СУ „Христо Ботев“, която е с капацитет за 2000 деца. Там са и възпитаниците от Спортното училище. Така в една сграда са поместени общо 3 школа. За ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ е освободена бившата сграда на Междуучилищен център за трудово-политехническо обучение. За начален етап на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ пък е дадена сградата на детската градина, която се намирала в двора на школото. Проблем имало и в Стражец, където училището разполагало само с 3 класни стаи, но след ремонт се изграждат още и всички ученици минават на една смяна. „Всички училища успяха да преминат на една смяна благодарение на проект по ОП „Региони в растеж“ за около 10 млн. лв., който община Разград спечели. С тях успяхме да направим ремонтите и да преместим учениците“, обясни Петков. Това е помогнало и повече ученици да се включат в целодневно обучение.

Отмениха срока за въвеждане на идеята

Първоначалната идея бе до учебната 2020/2021 г. всички училища в страната да преминат към едносменно обучение. Май 2020-а обаче срокът бе премахнат и остана целта директорът на училището в сътрудничество с общината да разработят план и сами да определят кога могат да създадат необходимите условия учениците да учат преди обяд. В Коалиционното споразумение дори е записано, че едносменният режим на обучение е национален приоритет.

Френската с физкултурен салон и кабинет за всеки наесен

9-а френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ ще посрещне новата учебна година с физкултурен салон и кабинет за всеки клас благодарение на мащабния ремонт, който започна през 2020 г. Така те също ще могат да преминат към една смяна. „На следващия съвет ще създадем комисия, която да разпредели стаите и да започнем създаването на организация за следващата година за едносменен режим. Няма нищо по-хубаво от него за децата. Те могат да си подредят деня, имат повече време и за учене, и за почивка, извънкласни дейности, спорт“, сподели директорката Емилия Богданова-Иванова. Така учениците ще започват и с 30 минути по-късно, което ще улесни пътуващите. Директорката разказа, че от 60 години чакат този ремонт, защото сега Френската няма физкултурен салон, а пригоден на петия етаж. Така обаче, докато едни гимназисти учат на 4-ия етаж, други скачат над главите им. В новата мултифункционална зала два класа ще могат да карат час по физическо, без да си пречат. Ще има и преградна стена, която ще може да ги отдели. Освен новия салон ще бъдат добавени и 9 учебни стаи и кабинети. Така гимназията вече ще разполага с по два кабинета за предметите биология, химия, физика вместо само по един. В момента в гимназията има само 20 стаи за 35 паралелки. „Ние се разширяваме, макар и за сметка на двора. В центъра на София сме и няма друга площ около нас. Има училища, които няма да успеят нито тази, нито следващата, нито до 5 години“, смята Богданова-Иванова.