0

В началото на всяка година плеяда от макроикономисти, финансисти, политолози, социолози, даже и... носорози (шегувам се, разбира се) запретват ръкави в опитите си да пророкуват, какво ни очаква през следващата година. Преди да дам най-(без)отговорно и моя дан към този процес, искам да заявя, че 2023 г. се оказа годината на несбъднатите прогнози.

Не си спомням такъв тотален провал на горецитираните специалисти в прогностичните им умения. Даже ми хрумнаха две неща по темата: 1. Макроикономистите най-добре е да преминат на работа към съответните министерства на културата (говоря в глобален план), защото дейността им е по-скоро творчески процес с проблемно много индивидуални хрумвания и импровизации, които доближават икономиката твърде много до изкуството и отнемат статута на сериозна наука. 2. Прогнозирането е процес, който силно наподобява играта с матрьошки - винаги можеш да се оправдаеш, че една прогноза (фигурката, която държиш в ръката) не се е сбъднала, поради наличието на „невидима“ причина, която я обърнала на 180 градуса (фигурката, която е скрита в първоначалната).

Теми

През 2024 година със сигурност ще доминират следните теми – избори, изкуствен интелект, войни и икономика. Впрочем и през 2023 година може да се каже, че това бяха основните теми с изключение на изборите. Само да напомня, че през 2024 г. предстоят избори за нови политически лидери в САЩ, Европа и Русия.

Докато в Русия нещата са предизвестени, далеч не такава е ситуацията в САЩ и Европа. Преди да продължа, задължително ми се ще да направя едно уточнение – никога в световната история държавите не са заделяли по-големи военни бюджети, отколкото ще през 2024 г., а това са, може би, част от най-важните политически решения.

В предишния си материал бях написал, че лично за мен, 2023 г. ще остане като „годината на избухването на изкуствения интелект (ИИ)“. Точно така бих желал и да продължа с прогнозите си за 2024 г.

Без значение колко интензивни и всеобхватни ще бъдат регулациите в Европа по отношение на повсеместното приложение на ИИ през 2024 г. съм убеден, че ще започне втората фаза на неговото приложение, тази на повсеместното му адаптиране във всички сектори на икономиката(да припомня, че през 2023 г. се счита, че ИИ се намираше в своята генеративна фаза, т.е. изграждане на основата му за масово приложение).

Точно преди Нова година участвах на събитие организирано от една от най-големите компании в света за събиране, съхранение и разпространение на данни свързани с финансовите пазари и глобалната икономика. Нарочно няма да спомена името на компанията, защото ще коментирам продукт, който ще бъде предложен на клиентите и през 2024 г. Става въпрос за конструиране да индивидуални инвестиционни портфейли на клиенти на компанията.

Схеми

Представете си, че желаете компанията да ви предложи различни схеми за финансиране на средствата ви с приемлив риск за вас. Първо на обаждането ви в компанията се реагира в рамките на няколко секунди. Чувате учтив мек глас (възможна е и видеовръзка с експерт, който има визия с пропорциите на манекен на Гучи), който е готов да реагира незабавно на поръчката ви. И в двата случая става въпрос за ИИ, разбира се. Само в рамките на минути, вашето желание с посочените параметри от вас, ще бъде оформено под формата на конкретна оферта до най-малките детайли. Въпросният „инвестиционен консултант“ има капацитета да обработи база данни от световните финансови пазари, които не могат да обработят и 100 топ експерти в тази област за ден, в рамките на минути.

Давам този пример единствено с идеята да обясня, че който не осъзнава скоростта на навлизане ИИ във всяка една област и новите начини за правене на бизнес, просто ще отпадне от състезанието.

Примери

Ще ви дам още един пример. През 2024 г. Apple ще загуби статута си на „най-скъпата компания в света “ (пазарна капитализация в размер на почти 3 трилиона долара към края на 2023 година) точно поради забавяне на адаптирането на ИИ в iPhone. В контраст на споменатото, Microsoft са изключително агресивни в проекти свързани с вълната на генеративния ИИ и благодарение на ранните си инвестиции в Open AI, очакванията са, че през 2024 г. Microsoft ще се възкачи на трона като „най-голямата високо компания в света “.

Изборите в САЩ изглеждат като задача с много неизвестни. 70% от американците смятат, че Джо Байдън вече е прекомерно възрастен, за да изпълнява пълноценно отговорностите си като президент. Въпреки, че Тръмп продължава да има проблеми със съдебната система на САЩ, той няма абсолютно никаква конкуренция като лидер на Републиканската партия. Лошото ми усещане е, че Тръмп ще спечели изборите, особено, ако се обърне за съдействие към „стария си другар“ Робърт Мърсър, който буквално го направи президент предишния път в конкуренция с Хилъри Клинтън. Само не си мислете, че американската избирателна система реално отразява желанието на болшинството от избирателите. Тя е толкова сложна с квотния си принцип, че отдавна резултатите от изборите са преминали в ръцете на математиците и статистиците, които напътстват политиците.

Евентуалната победа на Тръмп не е добра новина за Украйна и Европа. Още по-малко добра е и за зелените сделки като COP28 в Дубай например. За Тръмп „всичко е бизнес“ – НАТО, Русия, Европа и не на последно място – фалиралата му империя. Знаете, че най-отявленият тръмпист е Путин. Изборната му победа в Русия през март вече е подпечатана и с голяма доза горчивина трябва да я класираме в графа: „някои особености на руската демокрация“, или казано по-точно: „на конни състезания с един кон“. Връзката Тръмп-Путин е силно токсична и Европа определено ще страда, ако се реализира.

Европа

В Европа ситуацията също изглежда като оплетен пъзел. Въпреки, че очакванията са за нова победа на Урсула фон Дер Лайен личното ми мнение е, че тя е прекомерно мека да управлява геополитическата позиция на Европа по отношение на основните глобални конфликти. В този ред на мисли преизбиране и ще запази ситуацията, при която Европа липсва в качеството и на лидер на глобалната шахматна геополитическа дъска.

Прогнозата ми за глобалната икономика е, че ща навлезем в цикъл на глобален депресиращ икономически растеж – около 2%. Прекомерно бързо финансовите пазари наложиха настроението си, че големите централни банки ще намалят лихвените проценти след първото тримесечие на 2024 година. Знаете ли защо те си формира това настроение? Защото отдавна финансовите участници знаят, че централните банки са силно политически зависими, въпреки законовото изискване за липса на такава зависимост. Изпаднахме в парадоксална ситуация , където едва ли не пазарните участници изцяло отхвърлят позицията на централните банкери по отношение на провежданата от тях парична политика, знаейки, че политиците ще се намесят.

Изходът на войната в Украйна до голяма степен зависи от изборните резултати в САЩ. Изглежда странно, но е факт.

Търговия

В Китай вече доста свободно говорят за предстоящото обединение между Тайланд и Китай, което определено стряска. Да бъда честен, Тръмп има потенциала да изтъргува такова „обединение“, защото не трябва да има никакво съмнение, че единствено САЩ в момента са спирачката на потенциална китайска инвазия на острова. Израел ще приключи в началото на тази година военната си операция в Палестина. Войната ще приключи, но конфликтът – не. Този конфликт няма решение с наличния политически инструментариум, за съжаление.

2024 година ще бъде по напрегната от 2023. За разлика от бързото развитие на ИИ човешкият някак си се свлича прекалено бързо.

За доказателство – военните бюджети.

*Коментарът е написан специално за „Телеграф“!