0

- Г-н Владимиров, в последната седмица Перник е във водещите новини с две събития. Да започнем с първото. Минната дирекция и желанието ви да я върнете на перничани. Докъде се разви казусът?

- В последните дни тази тема развълнува перничани изключително много, защото сградата на Минната дирекция, която е обявена за публична продан, е емблематична не само за Перник. Реакцията ми, когато разбрах за казуса, беше моментална. Разговарях с областния управител, защото няма как да допуснем тази значима за града ни, уникална сграда да бъде продавана през публична продан. Във вторник внесохме в Министерски съвет 8631 подписа в подкрепа сградата на Минната дирекция да бъде собственост на държавата или на общината. Това са подписите, събрани през първите три дни от кампанията, а доброволците продължават да събират подкрепа за това начинание.

 Стартирахме подписката в края на миналата седмица и се радвам, че само за три дни бяха събрани над 8000 подписа. Тази голяма подкрепа от перничани ми дава още повече увереност, че ще успеем.

- Подписката, за която споменахте пред „Телеграф“, вече е факт и има рекорден брой граждани, сложили подписите си само за часове. Какво се очаква да промени тя?

- Стартирахме подписката, за да покажем, че перничани сме обединени около идеята една от емблемите на нашия град да бъде отворена за всички наши съграждани.

- Като дълг ли самият вие чувствате опазването на такова културно наследство?

- Не само дълг, но и желание за справедливост спрямо перничани, защото сградата е част от историческото наследство на Перник. Тя е построена през 1932 г. Идеята ни след придобиване на сградата тя да поеме още музейни колекции и дори фонда на Художествената галерия в Перник, който да стане една местна представителна експозиция от шедьоври на българското изкуство, да се превърне в притегателно място за посетители, както и да бъде натоварена с представителни обществени функции. По този начин тя може да се използва за нуждите на община Перник за заседания, научни конференции, приемни и тържествени чествания. Всичко това ще промени по нов начин тази емблема на града ни.

- Преди няколко дни имаше стресова ситуация с работници на кооперация в града, които висяха на первазите в знак на протест за неизплатени заплати. Самият вие се качихте на покрива и разговаряхте с тях. Какво им казахте и защо се стигна до тази ситуация?

- Разговорът ми с тях бе изключително човешки. От тях разбрах, че са наети от кърджалийска фирма посредник, която ги използва по няколко обекта в България. По техните думи обаче от месеци не са получавали парично възнаграждение. Разказаха ми за всички неволи, които са претърпели в нашата страна, за униженията, които са търпели от въпросния господин. Работниците поискаха собственикът на кърджалийската фирма да им се извини публично, за да слязат от сградата. Той бе задържан от полицията. Образувано е и досъдебно производство.

- Каква се очаква да бъде развръзката на този казус?

- Това, което всички очакваме, е отговорните институции да си свършат работата ефективно и хората да получат възнагражденията, заради които са дошли да работят тук.

- Преди две седмици за втора година бяхте отличен като „Кмет на годината“. Честито! Оценката на хората ли е най-големият ви стимул да продължавате напред и да правите Перник едно по-добро място за живеене?

- Оценката на моите съграждани за свършеното от началото на мандата е изключително важна, тъй като тя ни показва дали с моя екип сме си свършили работата както трябва. Градивната критика също не е маловажна, защото тя също помага в работата ни. Освен това завършените обекти, промяната на облика на града, желанието ни да направим Перник най-добрия град за живеене в България са част от важните неща, които ни дават мотивация да работим ежедневно. Когато обаче получаваш такава подкрепа, тя ти дава сили и увереност да продължиш напред. Тя носи и огромна отговорност, защото очакванията към нас са големи. През този мандат перничани не сме имали спокойна година. Започнахме с водна криза, след това дойде пандемията, енергийна и инфлационна криза. Въпреки това съм поел ангажимент Перник да стане най-добрия град за живеене в България и ще продължа да работя за това. За да го постигнем, ни предстоят много труд и предизвикателства.

- Ако ви върнем малко във времето назад, кое беше най- трудно за вас, когато поехте длъжността?

- Веднага след встъпването ми в длъжност трябваше да започнем решаването на водната криза. В спешен порядък се изготвяха документи, трябваше да осигурим вода за перничани и същевременно да намерим трайно решение за бързото възстановяване на водното количество в язовир „Студена“. За щастие природата бе на наша страна и в началото на лятото на 2020 г. водоподаването в Перник и околните населени места бе възстановено напълно. Тогава вече пандемията бе в пика си и добави поредното предизвикателство. Не съм научен да се оплаквам и връщайки се назад оценявам подкрепата на целия ми екип, за да се справим с проблемите.

- А днес има ли задача, която смятате за непосилна?

- Няма проблеми, с които да не може да се справи човек, когато има желание, хъс и енергия за работа. Не всички обаче могат да бъдат решени бързо. Много от проблемите са трупани с години и разрешаването им изисква повече време.

- Идва тежка зима, как градът ви ще се справи с високите цени на ток и парно?

- Цените на тока и горивата определено са проблеми за всички български общини, за гражданите и бизнеса. За нас е важно на първо място да осигурим отоплението в детските градини и училищата на територията на общината и организацията е направена. Както и уличното осветление, което в малките населени места от миналата година свети през цялата нощ. Това е и част от сигурността на моите съграждани.

Детските градини на територията на общината имат готовност за отоплителния сезон. На локално отопление с течно гориво са три от тях. За началото на сезона тези детски градини разполагат с необходимите количества газьол. Тези, които се отопляват на газ и пелети, също са осигурени със средства и количества. Останалите 10 детски градини в Перник са на централно парно отопление. По-голямата част от училищата също са на централно парно отопление. С отопление на течно гориво са три училища. В бюджетите на тези, които са на локално отопление, са разчетени и разпределени допълнителни средства по формулата за осигуряване на горива.

- Успяхте да прекратите уличния тормоз, усещате ли хората по- спокойни?

- Наистина преди няколко месеца градът бе подложен на невиждан от десетилетия уличен тормоз от съмнителни лица. За мен като кмет и перничанин бе важно да се пресече навреме това поведение и моите съграждани да бъдат спокойни. За това отново помогна подкрепата, която получих от перничани. Медиите също помогнаха много за популяризирането на случая. През това време успяхме да увеличим обхвата на видеонаблюдението в града и част от населените места на територията
на общината. След развръзката на случая перничани са по-спокойни и се надяваме, че такива случаи ще стават все по-малко.

- Имате ли план как да преминете по-лесно и да се адаптирате към т.нар. Зелен преход?

- Посоката на Европа е ясна. Тя ще става по-зелена и цената, която ще се плати в трите региона - Перник, Стара Загора и Кюстендил, ще бъде изключително висока. Затова е много важно какви стъпки ще бъдат предприети от всички, за да може тази трансформация да бъде по-лека за хората. Имаме опит от усвояването на европейските средства в България и невинаги те са разходвани по най-добрия начин и не постигнаха очаквания ефект. Надяваме се голяма част от средствата от Фонда за справедлив преход да бъдат насочени към създаването на нови стопански единици, индустриални зони и паркове, които се вписват в съвременните очаквания, както и за довеждаща инфраструктура към тях. Така ще можем да привлечем отговорни инвеститори, които да създадат работни места. Община Перник има едно предимство и това е близостта й до София. Така можем да ползваме огромния потенциал на столицата. Качественият транспорт също е много важен и средства за това също трябва да бъдат отделени. Така работещите и в двата града ще могат лесно да достигат до работните си места. Друга важна тема за нашия град е отоплението.

Перник е един от най-топлофицираните градове в България. Ако се премине към намаляване капацитета на въглищните централи, е нужно да бъдат създадени алтернативи. Затова трябва да се мисли в посока домакинствата да получават добра и качествена услуга. Има немалко варианти за това, но темата трябва да бъде изчистена на национално и европейско ниво. Изключително е нужно правителството, ЕК и работните групи към комисията да работят заедно и в добър диалог, за да може трите региона да получат най-добрата алтернатива за своето бъдещо развитие. Фондът за справедлив преход ще задели 1,3 млрд. евро за преодоляване на последствията от прехода, които ще бъдат най-остри в Перник, Кюстендил и Стара Загора. В тази ситуация обаче не е важен само размерът на средствата, а и дали те
ще се харчат разумно. Имаме добри практики от други програми, в които проектите се разпределят съгласувано и с участието на всички заинтересовани и засегнати страни. Ако това не се случи, целите на Зелената сделка ще останат само на хартия.

- Освен всичко останало вие успяхте да върнете и културата в Перник. Тази година именно от там стартира фестивалът „Арт Будилник“, както и станахте домакин на Международния фестивал на късометражното кино. Успяха ли гражданите да се събудят към този тип изкуства и ще продължите ли тази посока на културно развитие?

- Културата отразява всички нюанси на живот. Тя е сложно социално понятие и в същото време най-градивният елемент за обществото. Ние сме натоварени с важната задача да предлагаме най-доброто на перничани. Пред екипа ми винаги е стояла отговорността заедно да подготвим многоцветен и атрактивен културен календар, който да възпитава, да култивира вкусове, да предлага и презентира широкото културно многообразие на региона, страната и света. Ето защо взехме решението през изминалата година за пръв път да станем домакини на Международния фестивал за късометражно кино. Привлякохме творци и публика от близо и далеч. Организирахме първия „Перник Summer Fest“. Събудихме града за култура с първото издание на „Арт Будилник“, за втори път проведохме и младежкия фестивал „Пейка“, който се утвърждава като един от най-големите такива в страната ни. В момента готвим третото издание на „РестАрт фест“, а през януари всички очакваме със затаен дъх „Сурва“, фестивал, който се е превърнал във визитната картичка на Перник пред целия свят. Културният календар на града също не спира да се обогатява. Трите оркестъра при Двореца на културата организират свои концерти с гостуващи изпълнители почти всяка седмица. Възродихме July morning и през тази година го превърнахме в двудневен рок фест. Детският театрален фестивал „Арлекин“ вече се провежда не на една, а на седем сцени. Възстановихме и лятното кино в Перник, което се радва на голям интерес. Подпомогнахме създаването на новата постановка на Веселин Плачков и Мариана Попова – „Виновни“, към която има голям интерес в цялата страна. Коледният и великденският базар привлякоха перничани и гостите на града ни с богатата си програма. Заедно с културата обогатихме спортния живот, възстановихме състезанията по мотокрос, проведохме второто издание на шосейния лекоатлетически пробег „Перник Рън“, за първи път градът стана част от грандиозния проект Legion Run и много други. Тук трябва да отбележим и развитието на младежката политика наред с националната младежка среща, на база проведена сред над 500 пернишки младежи анкета създадохме и Общинската стратегия за младежта.

- Част от новата лента и на Мариан Вълев е снимана в града, което предизвика огромен интерес. Отворен ли сте към българското кино?

- Подкрепата за българското кино и родната култура като цяло е изключително важна. Надали с бюджета, с който разполагаме, можем да направим чудеса в тази посока. Стремим се обаче да предлагаме качествен културен продукт на перничани и през трите години обогатихме много културния календар на Перник. Със създаването на фондация „Култура Перник“ и общински фонд култура се стремим да подпомогнем инициативните хора в нашия град и да им дадем възможност да дообогатят културния живот на Перник.

- Кои са нещата, които в момента са на преден план за разрешаване от общината? Какво предстои оттук нататък да се случи в града?

- До края на мандата имаме още много работа. Съсредоточили сме се върху подобряването на инфраструктурата, обогатяването на културния живот в града, привличането на отговорни инвеститори и много други теми. До дни ще започне строежът на новия ни младежки център, очакваме стартирането на работата по изграждането на закрития плувен басейн и учебен корпус в сградата на ОУ „Иван Рилски“ и ПМГ „Христо Смирненски“. Освен това продължаваме с рехабилитацията на основни улици в града. В ход е рекултивацията на старото общинско депо за отпадъци, към края си е и изграждането на новото регионално депо за отпадъци. В първата година от мандата подменихме над 60 километра от водопровода в града, който беше изключително компрометиран. Продължаваме с подмяната на водопровод и канализация в село Драгичево, село Ярджиловци и част от кварталите в Перник. Подмяната на подземната инфраструктура е важна за всички затова отделяме и средства на общината за тези ремонти. Ремонтите на училища и детски градини и подобряване на енергийната ефективност на сградите също не спират. Към момента се довършва работата по най-голямата училищна сграда в Перник, в ход е ремонтът на филиала на детска градина „Калина Малина“. Община Перник има спечелени проекти за подобряване на енергийната ефективност и ремонт на сградите на VI СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Детска градина №15 „Райна Княгиня“. Защитихме и проект за изграждане на физкултурен салон на СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“. Работим по организацията на XIX международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Тази година в Перник предстои да се случат още много нови неща, през идната също ще продължим с подобряването на инфраструктурата и превръщането на Перник в по-добър град за живеене.

ТОВА Е ТОЙ:

Роден е на 30.12.1978 г. в гр. Перник

Завършил стопанско управление – бакалавър, и маркетинг – магистър

Кмет на гр. Перник от ноември 2019 година

Неговата програма е насочена към ускорено развитие на общината