0

- Д-р Брънзалов, кои са основните приоритети, които стоят пред вас и пред Българския лекарски съюз (БЛС)?

- Както ги съобщих и по време на моето изложение на събора, който се проведе в Пловдив на 28 септември, приоритетите не са само за колегите, а касаят и цялото общество. На първо място мога да отбележа устояване на започнатото, но доникъде не стигнало остойностяване на лекарския труд. Знаете много добре, че бяха поети такива ангажименти, включително и от изпълнителната власт. Тръгнаха към поверените министерства точно с тези лозунги, но до никъде не се стигна. Ние не сме преставали да настояваме за това. Нещо повече, положихме всякакви усилия, в това число и финансови, с парите от членския внос на българските лекари да се направи такава методика. Тя беше направена от специалисти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), но за съжаление нещата замръзнаха в това състояние. Ние обаче няма да престанем да настояваме лекарският труд в България да има ясна цена.

Другият ми приоритет е продължаващото медицинско обучение на колегите. То трябва да бъде улеснено, като все повече колеги да имат възможност за бърза и своевременна специализация, за да дават адекватна здравна грижа на своите пациенти. Освен това трябва да има и улеснено започване на научна дейност на всички нива в здравеопазването, за да може да се развива допълнително медицинската наука и действително достатъчно ерудирани хора да дават здраве на българския народ.

- Защо остойностяването е толкова важно?

- Това до голяма степен ще помага на всички, които системата на здравеопазването ги касае. И на обществото, и на лекарите, както и на тези, които съответно правят нормативните актове и съставят бюджет за здравеопазване. Това ще им бъде само от полза.

- Имате ли отговор или становище от Министерството на здравеопазването по отношение на методиката, която БЛС внесе? Има ли по нея, критики, предложения? Какво следва оттук нататък, същата методика ли ще се ползва или ще правите нова?

- Нямам представа за процесите в МЗ относно нашата методика, но сами може да се досетите докъде е стигнало. Защото добре, че дойде време за редовен отчетно-изборен събор на БЛС, за да се повдигне пак темата. Доколкото знам, нещата са замръзнали, но ние няма да престанем да настояваме. Лекарският съюз плати да се изготви тази методика, но дали ще има дебат по нея, не мога да дам гаранция. Може да се наложат взаимно приемливи промени по нея и мисля, че така е редно. Ние нямаме никаква информация докъде са стигнали процесите и лично се чувствам обиден, че парите, които сме платили от членския внос на българските лекари, ще отидат на вятъра. Казаха, че няма методика, дадохме им методика и дотук. Но няма да е дотук. Ще продължим да изискваме, както обществото изисква от нас. Трябва да се положи известен труд, за да се даде ход на целия процес.

Това ще е полезно за всички. Знаете, че каквато и дейност да се извършва, съответната фирма си пише: това е за материали, това за транспорт... това за труд! А защо няма за лекарския труд?! Питате как се оценяват пътеките. Ами за да може това да е по-точно и по-правилно, трябва да има една основа, на която да стъпим. Това е трудът на лекаря. При оценката на дейностите в извънболничната помощ е същото. Това нещо имаме ли го налице, много въпросителни в преговорни процеси, в създаването и приемането на бюджети ще отпаднат. Ако на някого му е по-удобно това да го няма, за да има някаква имагинерна представа за нашия бюджет, това е отделен въпрос.

- Трябва ли да се повишат потребителските такси при личните лекари?

- Този ръждясал проблем, за който не сме спирали да напомняме, изисква политическа воля. Тези казуси са в закон, който трябва да се разгледа обективно от депутатите, чиито заплати се калкулират на база средната работна заплата, умножена по N пъти. Нека те помислят за българските лекари, на които е фиксирана заплатата с една цифра, която е близка до тази на трамвайния билет и половина. Дали това е справедливо?!

- Какво изисква разговори с политиците, за да се постигне успех в насоката, в която искате?

- Такива разговори трябва да се проведат, за да поставим настоятелно нашето искане за промяна в Закона за съсловните организации и конкретно в частта „Етичен кодекс“. Комисиите по професионална етика в районните колегии трябва да имат повече правомощия и съответно Комисията по професионална етика към Управителния съвет (УС) на БЛС да има съответните правомощия.

Искам да обърна внимание и на друг много важен въпрос, който не го поставям в началото, но за мен свети в червено и по който и по време на предишните ми два мандата като зам.-председател на УС на БЛС е бил в съзнанието ми и съм работил целенасочено по него, е намирането на баланс между интересите на отделните медицински специалности и видове дейност, които се извършват. Визирам първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ, болнична, спешна помощ и всички останали дейности в медицинската работа на моите колеги.

- Споменахте за предишните ви мандати в ръководството на БЛС, приемствеността във вашата организация отстояването на какво от вече постигнатото осигурява?

- Наистина много дебело държа да подчертая, че ще отстоявам вече постигнатите успехи. Освен това ще оказвам съпротива срещу всякакви опити парите на българските лекари и медицински специалисти да отиват в други пера. Знаете, че това вече е застъпено в закон и не могат да се прехвърлят средствата от едно перо в друго. Надявам се първо това разпределение да бъде рационално, както за нас, които ще работим за здравето на българския народ, така и за пациентите. Трябва да се променят някои трендове в разпределението на тези бюджети и в никакъв случай някой да не си помисля, че може да прекрати постигнатото от нас или да му се противопостави. Просто ще срещне нашата много сериозна съпротива. Естествено, има и много други важни неща, но тези са главните. Аз съм човек, който може да си систематизира нещата и в никакъв случай този голям спектър от медицински дейности, които се осъществяват в България, и проблемите им могат да бъдат обхванати в порядъка на няколко минути. Това са основните приоритети, от които нито аз, нито моите колеги от УС на БЛС ще отстъпим.

Готови сме на диалог, имаме нужната експертиза, създали сме добри отношения с институциите и се надяваме по съшия начин рационално и диалогично да продължим.

- Кое е първото нещо, което ще направите като председател на БЛС?

- Ще изпратя писмо до Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), че сме готови да започнем преговорния процес относно анекса към Националния рамков договор (НРД). Моите колеги от бордовете по специалности и всички наши структури, които имат отношение към тези преговори, също ще получат покана, за да стартира процесът.

- Кои специалности според вас в момента остават недооценени и ще се постигне ли напредък към баланса, за който споменахте още при преговорите за този анекс към НРД?

- Медицината е много пъстра като видове дейност. Знаете как колегите, които се развиват в отделните специалности, работят на различни места, в различни лечебни заведения. За да има единство в съюза, което аз искрено желая, трябва да се поддържа този баланс. Проблемите и интересите в различните специалности са различни. Аз няма да престана да практикувам като лекар по време на мандата си. Искам да чувствам пулса на моите колеги, както и проблемите на цялото общество. Това трябва да се пренесе в политиката, която ще следваме, защото, когато има разногласия, те трябва да се решават вътре в нашата съсловна организация. А не да се научават по други начини, без да е имало диалог, коментар и търсене на обективно решение.

За такива обективни решения разчитам на всички и нека при конфликти всеки да си казва гледната точка, да се съберем, да го обсъдим и да сме единни, когато преценим как да се действа, за да бъдат доволни всички. Мисля, че така е редно и еднолични решения през моя мандат няма да взимам.

- Предвиждате ли конкретна законодателна инициатива по отношение на това продължаващото обучение на лекарите да стане задължително?

- Ние законодателни инициативи като експерти може да правим, но тяхната реализация се решава другаде. Обществото има много по-високи изисквания към професионализма в нашата професия в сравнение с всички останали. Българските лекари са на много високо ниво. Това го гарантирам, но в същия момент продължаващото медицинско обучение в много европейски страни е задължително. Едва ли има друга професия, която да изисква такова ежедневно, ежеседмично и постоянно квалифициране и надграждане на знанията. Аз мисля, че е редно и при нас да стане задължително и ще бъда горд, ако така стане. Така лекарите ще покажат на цялото общество, че имат желание да бъдат още по-добри. Самата дума задължително някак си не ми е присъща, но мисля, че така ще бъде редно.

- Без да е страна по проблема, има ли позиция БЛС по темата с вендинг апаратите за лекарства, които могат да подобрят достъпа до медикаменти в по-малките населени места, където няма аптеки?

- За нас е важно пациентът да получи предписаното от лекаря лечение. Как ще го получи, има други институции, които трябва да се заемат с този проблем. За мен е важно, след като съм ви прегледал, да ви сложа точната диагноза и да ви дам адекватното лечение. Много често този тип проблематика се смесва с чисто клиничната дейност. Ние сме лекари и желаем естествено всеки адекватно и своевременно да получи своята терапия. Как ще я получи не е задължение на лекарите, а на други институции, както казах. Аз съм виждал такива вендинг апарати и си ги представям действително да са много умни машини. Не е като апаратите за кафе, които са наясно кой го иска със захар и кой без. Това е несериозно. Вендинг апаратите, ако трябва да бъдат на такова високо ниво, трябва да могат да четат и електронни рецепти. Ако тези, които са го замислили, го реализират, добре.

Вече казах, ние сме лекари и предписваме терапията, други се занимават с отпускането.

- В местата, където няма достатъчно аптеки, няма и достатъчно лекари, този проблем свързан ли е с цената на лекарския труд и политическата воля за решението на този казус?

- Естествено. Въпрос на политическа воля. Затова акцентирах на остойностяването. Представете си, че вие сте общопрактикуващ лекар и трябва да отидете някъде, за да дадете медицинска помощ, но не можете. Не защото не искате, подчертавам. Ако трудът бъде остойностен правилно, вие ще изпълните своя дълг към пациентите и обществото в конкретното населено място. Тук е разковничето. Ние ще дадем нашата експертиза, както винаги, но в момента можем да договаряме финансиране само по НРД и анексите към него. Трябва да се заемат и други институции, които се надявам да се вслушат в становището на БЛС.

- На фона на цялостната ситуация в държавата може ли да коментирате срокове, в които да се реализират вашите приоритети?

- За съжаление едва ли някой в обществото ще определи политическата ситуация в страната като стабилна, което е важно условие да говорим за такива, дори и условни срокове. Такива, в които поне да видим напредък. Ще изпратим писмо за преговорите по поредния анекс, но в НРД има една част, която е за цени и обеми на медицинските дейности. Те са много тясно свързани с бюджета на НЗОК и мисля, че горе-долу се досещате... Аз се надявам на политическа воля, за да стане всичко по-бързо и да се успокои както обществото, така и нашето съсловие, което е част от него. Следите проблематиката в нашата система, знаете, че един бюджет се прие октомври, а цените трябваше да влязат от 1 януари. Искрено се надявам да няма такива сътресения, но това са наистина политически въпроси. Важно е и какво правителство ще предложи бюджета. Като всички българи и аз се надявам силно политическата обстановка да се стабилизира, за да може всички процеси да се движат навреме и да има спокойствие във всички системи, включително и в тази на здравеопазването.

- Има ли достатъчно ваксини и готови ли сме да посрещнем грипа? Каква ще е цената на лечението за всяко домакинство тази зима?

- Горе-долу нещата стоят по същия начин, както и други години. За цената на лечението трябва да имате предвид, че медицината е изкуство, защото при всеки един пациент всяко заболяване протича индивидуално. Ние не сме астрономи да сметнем, кога ще мине Халеевета комета. Прилагаме нашите знания и умения към всеки строго индивидуално. Знаете, че един само кихне, а друг направи пневмония. Ваксини има. Личните лекари са готови и има желаещи да си ги поставят.

Пациентите също имат интерес от остойностяването на лекарския труд.

 Пациентите също имат интерес от остойностяването на лекарския труд.
Телеграф

ТОВА Е ТОЙ:

Роден е на 7 февруари 1965 година

Завършил е Медицинския университет в Пловдив и е специалист по вътрешни болести и обща медицина

Има магистратура по здравен мениджмънт и вече 24 години работи като общопрактикуващ лекар

През последните шест години д-р Брънзалов заемаше поста заместник-председател на БЛС, както и заместник-председател на Столичната лекарска колегия и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари