0

Х удожникът Красимир Коцев посвети новата си изложба на тоалетната.

Поводът за нея е 19 ноември – Световният ден на тоалетната. С резолюция на ООН през 2001 година 19 ноември е обявен за Световен ден на тоалетната и вече 20 години се отбелязва като събитие и кампания за повишаване на хигиенните условия на човечеството.

Поглед

"Хората сме различни - умни и глупави, богати и бедни, учени и прости, красиви и грозни, добри и лоши, слаби и дебели... но в едно нещо сме еднакви - всички имаме физиологични нужди", казва авторът. Коцев показва с намигване един по-различен поглед към темата, озаглавявайки експозицията си „Където и царят ходи сам“. Изложбата откриха художникът Диян Павлов-Джими и кметът на Плевен Георг Спартански в галерията на АРТ център 3 Творителница “О’Писменехъ!”. „Мигове от снощното откриване на изложбата карикатура „Където и царят ходи сам” на Красимир Коцев. Благодаря на всички гости и приятели, удостоили събитието с присъствието си. Изложбата може да бъде разгледана през следващите две седмици“, каза Джими Павлов. 

Лого

Красимир Коцев е известно име в средите на карикатуристите в България, с академично образование и носител на множество награди в България и чужбина. Живее и твори в Плевен, където е директор на общинското предприятие „Акварел“, стопанисващо зоокъта в парк Кайлъка. Автор е на стилизирания обемен надпис „Плевен” в различни цветове, монтиран в кръговото кръстовище при входа от София. Община Плевен вече регистрира като своя марка надписа в Патентното ведомство на Република България, което я прави единствен притежател на правото да я използва. 

Настрадин ходжа

През 1984 г. художникът завършва специалност „Графика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в класа на проф. Никола Хаджитанев. Работи в областта на сатиричната рисунка, карикатурата, илюстрацията, приложната графика. Има няколко самостоятелни изложби в Плевен, Бургас, Велико Търново, Габрово и др. градове.
Плевенският творец е с 5 номинации в национални и международни конкурси, сред които Биенале на българския театрален плакат – Димитровград (1988 г.), Биенале за карикатура „Настрадин ходжа“ – Истанбул (1994), Екслибрис – Аржентина (2000), Биенале на малките форми – Плевен (2002), а през 2005 г. е с номинация от Биенале на хумора и сатирата – Габрово.