0

- Г-н Стойчев, какъв е вашият анализ на преминалите избори 2 в 1?

- От формална гледна точка тези избори бяха нормални процедурно. А от съдържателна - напълно безсмислени. Защото основните политически играчи не водиха публичен дебат за страната ни, за Европа и за света и как България да напредне. Всъщност, грубо казано, тях България изобщо не ги интересува - интересува ги само личното им оцеляване, личната им власт и личният им просперитет. Затова и масово българският избирател им отговори огледално.

- Според вас първа политическа сила са негласуващите българи. Дали черната пиар кампания не допринесе за тази изборна апатия?

- Смисълът на демократичното устройство в крайна сметка е подобряване на управлението в полза на хората. У нас е обратното - подобряване на положението на няколко десетки конкретни хора за сметка на няколко милиона.


Нормално е тези няколко милиона вече да не се интересуват от тази игра с кални номера. ЦИК отчита 35% активност, но в действителност активността е 45% на база реални гласоподаватели, а не прашасали списъци. Има теория, която обяснява високото негласуване с висока степен на удовлетвореност на хората, която ги прави пасивни.
И за някои страни това вероятно е вярно. Съмнявам се обаче у нас да е така.
Вярно е, че у нас никога не са гласували два милиона и мъничко, но само по себе си това не е фатално. Ниската избирателна активност на хората е заради загубена вяра и отсъствие на смислена алтернатива за тях, както и заради разочарование от своите отбори.

- Ако трябва да откроите най-важните моменти в тези избори, кои ще са първите три акцента?

- Растящо разочарование. Обезсмисляне на демокрацията.
Олигархизиране на управлението.

- Между симпатизантите на ГЕРБ и ПП-ДБ текат спорове кой е изгубил повече. Бихте ли влезли в ролята на арбитър?

- Количествено ПП-ДБ загубиха два пъти повече и по този факт едва ли  може са се спори. Но истинският губещ сме всички ние - изгубихме още една година, задлъжняхме… но най-голямата ни загуба е, че ментетата от Харвард убиха вярата на хората в промяната.

Бойко Борисов и Делян Пеевски могат да направят реална промяна, стига да искат.

 Бойко Борисов и Делян Пеевски могат да направят реална промяна, стига да искат.
БГНЕС

- Откъде се появи поредната звезда на политическия небосклон - „Величие“, и каква ще е нейната роля в парламента?

- Казах го вече - от убитата вяра, от загубата на надежда за политика в интерес на хората, а не на човека. Имаше такъв виц по времето на соца - че се знае дори името на човека…

- От кого взеха най-много гласове „войниците на светлината“ и на кого бихте ги оприличили в световен мащаб – чуха се мнения, че наподобяват на протестантската секта „Клонка Давидова“?

- Не мисля, че да гласуваш за някого и нещо е взимане от друг.

- Съгласен ли сте с мнението, че партията на Слави Трифонов изигра най-умно ходовете си в предишния парламент?

- Едва ли става дума за някакви много специални ходове. Те се опитваха да спазват елементарна почтеност и това им помогна.

- Защо играчи като „Синя България“ и „Солидарна България“ и „Български възход“ имаха толкова слабо представяне – липса на финансиране, лошо позициониране, какви са причините?

- Поради изчерпване - хората ги познават вече и не изпадат във възторг от тях.

- Христо Иванов даде пример, като подаде оставка като лидер на „Да, България“ и се отказа от депутатското си място. Мандатът му като председател на партията изтича в края на януари 2025. Възможно ли е отново да се кандидатира за лидер?

- Нямам основания да го подозирам в нечестност.

- В същата ситуация е и БСП – това не е първият път, в който Корнелия Нинова уж подава оставка. През септември ще я видим ли отново избрана за лидер на БСП с мощна подкрепа, след като повечето инакомислещи бяха изключени от партията?

- Тук вече нямам основания да я подозирам в честност.

- Възможна ли е консолидация на лявото и съответно – на дясното?

- Да. И е крайно необходимо, но ще отнеме доста време.

- Какво цели Атанас Атанасов, който вместо да подаде оставка, поиска вот на доверие от членовете на „Демократи за силна България“?

- Да остане на коня.

- Коалицията ПП-ДБ се срина с 300 000 гласа. Какво бъдеще я очаква? Възможно ли е ДБ да постигнат по-добри резултати, ако се отделят, и как ще стане това, ако някой от лидерите в тази формация предпочита да се закачи за ПП?

- Всичко е възможно, ако има разум и грижа за страната. Засега ги няма и нищо не е възможно. Както вече казах, най-голямата загуба на тези избори е за "Продължаваме промяната-Демократична България". При тях има проиграна възможност за промяна. Не само проиграна, но и лъжовна и менте. 300 000 разбраха, че Харвардската одисея е менте одисея.

ПП-ДБ изгубиха 300 000 гласа.

 ПП-ДБ изгубиха 300 000 гласа.
БГНЕС

- Какви варианти за правителство предвиждате и какъв живот ще има то?

- Вариантите са безкрайни и незнайни. Но по един или друг начин ще управляват Борисов и Пеевски.  Двамата могат да направят реална промяна, стига да го искат, да имат ясна програма на масата и бързи и категорични действия. Всъщност такъв е обективният резултат от изборите и такава ще е демокрацията в действие. Колко ще управляват? Толкова, колкото хората искат.

- Очаквате ли разцепление в някои от парламентарно представените партии – хора от „Величие“ да преминат към „Възраждане“ или обратното, или пък отделянето на независими депутати?

- Не мога да спекулирам - не знам.

- Има ли шансове за успех евентуална президентска партия и как би изглеждала тя?

- Да, успехът й е сигурен. И би изглеждала по-добре от останалите.

- Упорито се говори, че това няма да са последните избори тази година. Реално ли звучи това и какво трябва да се случи в следващите месеци, че избирателната активност да се надигне?

- Не очаквам избори тази година. А колкото до активността - тя лесно и силно ще нарасне при поява на убедителна алтернатива. Що се отнася до активността на избирателите, нито ниската, нито високата са еднозначни. Имало е много случаи в историята, когато при висока активност цяла нация да се е хвърляла в пропастта.

Това е той:

- Кънчо Стойчев е роден през 1960 г.

- Завършил е социология в СУ “Св. Кл. Охридски“

- През 1991 г. основава агенцията за социологически изследвания ББСС “Галъп Интернешънъл”

- През 1998 г. ББСС става партньор на TNS - третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб

- Главен изпълнителен директор на TNS за Балканите

- Кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция

- През 2021 г. е преизбран единодушно за втори мандат като президент на световната Асоциация “Галъп Интернешънъл”

- Женен, има син и две дъщери