0

С изкачване на планини и свирене на различни инструменти разтоварват учениците, които ни представят на международните олимпиади по света. Сред хобитата им са още готварство, четене, колекциониране на банкноти, споделиха пред „Телеграф“ част от младежите.

Върхове

Голяма част от учениците ни покоряват не само олимпийските, но и планинските върхове. Спортът разтоварва Петър Жотев, който постигна исторически успех и се нареди на второ място по биология в света. Златният медалист обича да кара ски, да изкачва планини. „Понякога ходим заедно на преходи, ние сме приятели и извън отбора, познавахме се преди състезанията“, сподели ученикът от СМГ. За него олимпиадата не е само за учене и решаване на задачи. „На нея човек се среща с различни хора и завързва познанства за цял живот“, каза още ученикът. Лятото му предстои да вземе сертификат по немски, а есента ще представи България на Европейския конкурс за млади учени EUCYS.

Яна Атанасова от отбора по биология, която се върна от Армения с бронз, също прекарва свободното си време в планински преходи и спортно катерене. Тя се запалва от малка по тях. Най-дългият маршрут, който изминава, е Е4. За 13 дни Атанасова се придвижва от хижа „Алеко“ до границата с Гърция. Планинарството й помага и за състезанията. „Когато човек е физически силен, се пренася и ментално. Развиват се доста качества, които са необходими на човек и за умствената му подготовка. Развива се силна воля“, сподели Яна.

Снимки: Личен архив и olympicbg.org

Спорт

Когато не се готви за състезания по физика, Александър Русев бяга навън или играе футбол. „Извън състезания е хубаво човек да спортува, за да бъде свеж мозъкът му. Важното е да не се преуморява човек“, сподели бронзовият медалист. В свободното си време играе и компютърни игри. По думите му благодарение на тях човек може да придобие езикови познания и да развие реакциите си. Златният медалист на олимпиадата по химия Павел Николов също си почива със спорт, обикаляйки велоалеите в края на деня.

Инструменти

Олимпийците, които са се насочили към музиката, са се спрели на различни инструменти. Един от тях е пианото. Като малък златният медалист по физика Александър Проданов се е учил да свири на музикалния инструмент, но впоследствие се отказва. В дома му обаче има пиано, тъй като майка му е пианистка. Така, след началото на пандемията младежът започва да се учи да свири отново самичък. Неговите занимания не се ограничават със свиренето. Той е автор на филм за историята на град Шипка. Прави и различни устройства, чете художествена литература. Сега ще продължи развитието си в СУ в специалност „Квантова и космическа теоретичната физика“. След това планира да изкара магистратура в чужбина и да се върне у нас, за да помага за развитието на следващите поколения. На пиано свири и сребърният медалист по физика Маргулан Исмолдаев. Той се отдава на това занимание само с майка си, защото тя е учила в музикално училище. Сред хобитата на младежа са видеоигрите и реденето на кубче. На пиано свири и сребърният медалист по химия Явор Христов. В свободното си време обича да играе билярд, защото му е интересна теорията на играта. Зимата пък кара ски.

От 4 години сребърният медалист по химия Самуил Петков свири на електрическа китара. Той сподели, че е ходил на един урок, но в Youtube намира достатъчно клипчета, за да се учи сам. „Свиренето е рехабилитационна дейност, можеш да си починеш, но ти трябва и концентрация и труд. Като продължение на подготовка за олимпиади е. Накрая да изсвириш една песен е също толкова удовлетворяващо, като да представиш България“, сподели Петков. Любимите му песни се менят, но на преден план е Touch and Go на Intervals. Освен да свири, младежът обича да чете философска литература и да тича.

Денис Урумов, който грабна сребро на олимпиадата по география, винаги е искал да свири на инструменти. Затова тази година си взема хармоника, за да се научи. В свободното си време младежът ходи и на места, които не са добре известни на хората. Наскоро с приятелите му са пътували с влак до село Негушево, за да се разходят. Той обича и да изкачва планини.

Снимки: Личен архив и olympicbg.org

Изкуство

За да релаксира, бронзовият медалист Любослав Стефанов готви. „Това ми носи радост, успокоява ме, изумява ме. Готвенето носи наслада на всички сетива. Изкуството, готвенето и биологията нямат граница“, сподели той. Младежът търси начин един продукт да влезе в нестандартно положение. Например прави сладкиш от коприва.

Когато не решава задачи по химия, сребърният медалист Крум Александров обича да снима хора, сгради. От около 10 години младежът прави и макети на самолети. Сред хобитата на състезателя от отбора по химия е колекционирането на монети и банкноти. Най-ценна му е една еднолевка, защото му е първата в колекцията.

Отглеждат кафе и кокос

Борислав Стоянов от отбора по биология има различни хобита. Едно от тях е отглеждането на растения. Сред тях са кафе, което е купено от лондонската ботаническа градина, донесен от Южна Африка кокос, високо над 2 метра лимоново дръвче, фикуси и много други, които е посял, след като е изял - ананас, манго, японска мушмула. Сребърният медалист отглежда и животни. Има костенурки, хамелеон, щурци, рибки, охлюв. Зрелостникът е изкачил най-високите върхове у нас, плува и тренира. Доц. Йорданова сподели, че Стоянов се готви сам за олимпиадата. Той допълни, че за целта си купува книги, използва и материали от интернет. Биологията всъщност е последният предмет, за който се готви усилено. Преди това е ходил на олимпиади по физика, химия, математика.

Снимки: Личен архив и olympicbg.org

Снимки: Личен архив и olympicbg.org