0

М инистерството на околната среда и водите напомня на собственици на кладенци, сондажи, каптирани извори, че в срок до 28 ноември 2022 г. трябва да подадат заявление за вписване в съответната Басейнова дирекция. Вижте коментара по темата на заместник-главният редактор на в. „Телеграф“ Пламен Енчев.

Никой не може да каже колко са точно кладенците в България. Именно заради това екоминистерството прави регистър на гераните. Да се знае къде са, кой им е стопанинът, какъв е дебитът и т. н.

Тайна

Преди години тази информация попадаше под графата „държавна и служебна тайна“, защото видите ли, врагът не спи и може винаги да ти подхвърли отрова във водоизточника.

Сега времената са други и темата с кладенците по естествен път отиде в категорията на конспирациите. Народът се стресна, че държавата иска да му сложи водомери на гераните, да въведе солени такси и глоби. И както е тръгнало, масово хората гледат да скрият, че имат кладенци в селските дворове. На фона на цикличното безводие, което ни е налегнало, за хиляди хора кладенецът си остава единствен сигурен източник на вода за битови нужди, но и за напояване.

Ето от тук тръгва и следващата конспирация – ще ни забранят да поливаме зеленчука и нивите от личния сондаж. Това, разбира се, не отговаря на истината. Всеки трябва да знае, че единствено потреблението на вода над 10 куб. м на ден може да подлежи на някаква санкция. По-скоро мярката е, че ще трябва да се поставят водомери на изхода на съоръжението.

Неверие

Опираме обаче до дълбоко вкорененото и станало естествено неверие у народа. Отнася се не само до кладенците, ако щете демонстрира ни го и сегашната политическа ситуация в татковината. То има още хора, които вярват, че Земята е плоска и че самолетите ни тровят от въздуха със специални смеси, та на една Басейнова дирекция ли ще имат доверие! А и самочувствието, че се посяга на свещената частна собственост, също си казва думата.

Има и нещо чисто прагматично в този казус. Как съответните контролни органи ще мерят кой черпи под 10 кубика вода на ден и кой – над това количество, за да му турнат прословутия водомер? Те не могат казаните за ракия да проверят, камо ли да опишат кладенците!

Питаме се тогава всичката Мара ли е втасала, че опряхме до кладенците? И не е ли цялата дандания заради вездесъщите напъни на чиновническото съсловие от Брюксел, през София, та чак до Горно Уйно...