0

Б ългария е на път да изгуби завинаги една от тайните къщи, в която се е крил Апостола на свободата.

Година след като през октомври 2020 година къщата в махала „Миленча“ с. Черни Осъм се самосрути, днес вече почти я няма, видя репортер на „Телеграф“. Неизвестна е и съдбата на паметната плоча, покривът отдавна липсва, катинарът, с който бе заключена вратата на старата над 150-годишна къща, е счупен и захвърлен.

Според някои изследователи къщата в село Черни Осъм е последната къща, в която е прекарал няколко седмици Васил Левски, преди да тръгне за Ловеч, а впоследствие да бъде заловен от турските заптиета в Къкринското ханче. За това, че в къщата се е крил и е посещавал многократно, бе записано и на мраморната плоча, закрепена на рушащата се къща светиня.

Която днес вече я няма.

Регистри

Паянтова жилищна сграда, с адрес в с. Черни Осъм, мах. „Миленча“, ул. „Васил Левски“ № 8, е aрхитектурен паметник на културата с местно значение, известна в регистрите като – „Къща на Стоян Краев Грошев“ (преди на Найден Хасъмски). Сградата е собственост на частно лице. В различни литературни източници отделни автори правят противоположни изводи за връзката на Левски с „тайната къща“ в махала „Миленча“. В последните години сградата се рушеше пред погледите на собствениците, обществеността в селата Черни Осъм и Орешак и община Троян. Сградата бе обявена за сграда в тежко аварийно състояние, обяви официалното си становище община Троян преди две години. Но до тук.

Хронологията

„Отчитайки нейната архитектурна, но и историческа стойност и възможната й връзка с името на Васил Левски, община Троян от три години прави опити за опазването на къщата от самосрутване“, пише в официалното си становище през октомври 2020 г. кметството по казуса.

Представители на община Троян и лично кметът на общината многократно са се срещали в годините със собственичката в опит да бъде намерено законово решение за запазване на къщата. Предлагана е й административна помощ, съдействие с институции. Отправено е и предложение община Троян да закупи къщата и да я възстанови. Но тази помощ е била отказвана от собственичката, която има законови правомощия да се разпорежда със собствеността си.

Писмо

От община Троян уточняват, че отчитайки риска за сградата, със свое писмо още през август 2018 г. са поискали от Министерство на културата проверка и решение за действие при аварийното състояние на къщата всъответствие с чл. 72 от Закона за културното наследство. След многократно настояване пред Министерство на културата през 2019 г. е извършена проверка. Тя е констатирала, че сградата, недвижима културна ценност, се саморуши, застрашава безопасността на съседните сгради, преминаващи граждани. С оглед недопускане на самосрутване, през март 2019 г. на основание чл. 72, ал. 3 от Закона за културното наследство кметът на община Троян и регионален инспектор в Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата издават указания за аварийно-временно укрепване на сградата. В указанията детайлно са дефинирани нужните строителни дейности с оглед на недопускане на самосрутване.

Жалба

Месец по-късно следва жалба на собственичката на къщата срещу тези указания и в Административен съд – Ловеч, е образувано административно дело №190/2019 г. Жалбоподателката моли съдът да определи, че имотът й не представлява архитектурно-строителна недвижима културна ценност, както и това, че мотивите на оспорваните указания са неправилни и в противоречие с материалния закон. На последното открито съдебно заседание (август 2020 г.) съдът е счел делото за изяснено и обявява, че ще се произнесе със съдебен акт в законния срок.

В началото на октомври същата година, чакайки решението на съда, къщата се самосрутва.

Тъжно

Така след почти 150 години гордостта за троянци днес вече се рухна окончателно. Към началото на 2022 г. гледката е тъжна, остатъците от къщата събуждат различни чувства във всеки, който я види, липсва дори паметната плоча.

На практика историческата сграда се оказа жертва на омагьосан триъгълник между собственик, местна власт и правната система в България.

Паметната плоча изчезна

Кметът на село Черни Осъм Марин Сираков каза, че паметната плоча няма идея къде е днес. Категоричен е, че тя не се съхранява в кметството, и допълва, че и той, и община Троян в лицето на кмета Донка Михайлова са направили всичко възможно в годините за спасяването на къщата - от искане да откупят имота, за да го ремонтират и съхранят, но собственичката отказала. Той е категоричен, че местната власт е спазила закона.